Hilarisch: Verstappen houdt eigen persconferentie om FIA dwars te zitten

Max Verstappen liet de FIA even goed weten wat hij van hun straf vond door de persconferentie te dwarsbomen. Buiten het zaaltje zette Verstappen dus maar zijn eigen persconferentie op.

Max Verstappen

In de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore behaalde Max Verstappen de tweede plek. Dat betekent dat hij samen met Lando Norris (eerste) en Lewis Hamilton (derde) naar de perszaal moest om een persconferentie te geven. Maar dat was overduidelijk niets iets waar Verstappen zin in had. De aanwezige media melden dat de Nederlander ongebruikelijk korte antwoorden gaf en toen hij erop werd gewezen antwoordde met: "Oké, misschien ligt dat aan mijn stem".

Verstappen en de FIA staan deze week op gespannen voet. De FIA besloot namelijk dit weekend wat harder op te treden tegen grof taalgebruik in de Formule 1. Aan de regie kwam de oproep om de meer expliciete boordradio's niet meer uit te zenden, en aan de coureurs kwam de oproep om een beetje om hun woorden te denken. De meeste coureurs vinden dat pure onzin, en Verstappen als botte Nederlander voert die groep zonder twijfel aan.

Tijdens het mediamoment op donderdag, slechts enkele uren nadat de oproep van FIA-president Mohammed Ben Sulayem met de wereld werd gedeeld, nam Verstappen namelijk meteen een van de verboden woorden in de mond. "De auto was fucked", zei hij in verwijzing naar de matige race in Baku een week eerder. Dat kon echt niet door de beugel, was het oordeel van de FIA. Normaal gesproken krijgen mensen die zich niet aan de etiquette houden een berisping, maar om hun nieuwe houding meteen kracht bij te zetten besloot de FIA dit keer strenger op te treden. Verstappen heeft een taakstraf gekregen omdat hij beter zou moeten weten.

Eigen persconferentie

Als coureur kun je vervolgens twee dingen doen. Je kan besluiten om je naar het oordeel van de FIA te schikken en dit op diplomatieke manier later nog eens te bespreken. Of je kan doen wat Verstappen deed: onbeschaamd wraak nemen.

In een prachtig staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid zei Verstappen meer dan genoeg zonder echt iets te zeggen in de persconferentie. Een van de verslaggevers vroeg hem hoe het kon dat hij in de kwalificatie ineens een stuk beter reed dan in de training. "Daar kan ik geen antwoord op geven, misschien krijg ik dan namelijk een boete." En op andere momenten zei Verstappen gewoon niets wanneer hem alle ruimte gegeven werd om wel te antwoorden.

Richting het einde van de persconferentie werd duidelijk wat Verstappen eigenlijk van plan was. Hij instrueerde de aanwezige media om hun vervolgvragen buiten te stellen, waar de perschef en de gespreksleider van de FIA en Formule 1 niet aanwezig waren. De seconde dat Verstappen het mediazaaltje uitstap, gaat het filter eraf.

"Ik vind het belachelijk!" verklaart hij al lopend. "Waarom zou ik nog echte antwoorden geven in de persconferentie? Blijkbaar delen ze zomaar straffen uit als je iets zegt dat verkeerd valt. Dan doen we de interviews gewoon op een andere plek. Kennelijk willen ze een punt maken. Blijkbaar hadden ze mij op het oog om een voorbeeld te stellen. Ik denk niet dat ik echt iets naars of slechts heb gezegd. Ik snap best dat je niet iemand verbaal mag aanvallen, ook niet als de emoties hoog oplopen. Maar ik heb echt niets geks gedaan."

Steun van de rest

Hamilton en Norris konden alleen maar lachen om de acties van Verstappen. "Ik vind het vrij oneerlijk, ik ben het er totaal niet mee eens", laat Norris op de persconferentie weten als hem naar zijn mening over de straf wordt gevraagd. Ook Hamilton vind dat de FIA zijn boekje te buiten is gegaan. "Ik zou zelf die taakstraf niet uitvoeren, dus ik hoop dat Max dat ook niet doet."

Verstappen zelf denkt ook dat hij niet alleen staat. "Het is echt heel duidelijk wat iedereen vindt. De een is er wat uitgesprokener over dan de ander, maar we zijn het wel met elkaar eens.

Zelfs de vakbond van de coureurs, de Grand Prix Driver's Association, staat achter Verstappen. Voorzitter Alexander Wurz liet tegen Motorsport-total weten: "Niemand in de GPDA Whatsapp groep vindt dit cool. Alle coureurs zijn hier ontevreden over."