Op het moment dat de deal tussen Audi en Sauber werd aangekondigd, was Sauber een prima middenveld team. Het team sloot het jaar als zesde af, kon zich staande houden tegen Aston Martin, en bleef de rivalen van Haas en Williams met gemak voor. Het leek de start van een veelbelovend traject.
Maar sinds dat moment is het hard bergafwaarts gegaan. Sauber eindigde vorig jaar als negende en staat dit jaar hopeloos laatste. Het team heeft als enige team nog geen enkel punt gescoord. Het belooft niet veel goeds voor Audi, dat vanaf 2026 naamgever en motorleverancier van het team is. Op dit moment heeft Audi de boel al volledig in handen bij het team. Dat leidde deze zomer bijvoorbeeld tot de aanstelling van voormalig Ferrari-teambaas Mattia Binotto als de nieuwe leidinggevende bij het project.
Aan Binotto dus de schone taak om het slechtste team op de grid om te toveren tot een succesvolle organisatie. Dat wordt niet makkelijk, want de auto’s zijn eigenlijk altijd achterin het veld te vinden. Het is bijzonder zeldzaam dat een van de Saubers door de eerste fase van de kwalificatie komt en ze zijn eigenlijk nooit in de buurt van de punten te vinden. En dat beseft de nieuwe baas ook wel.
Mount Everest
“We hebben niet zomaar een berg te beklimmen, we moeten de volledige Mount Everest beklimmen”, zegt Binotto tegen de BBC. “Ons doel is om tegen het einde van het decennium voor de titel te kunnen gaan. Het is een flink gat naar de rest. Ook als je kijkt naar het aantal mensen dat we hebben, de mindset, de middelen, de faciliteiten. Waar je ook kijkt, het is allemaal erg klein vergeleken met een topteam.”
“Maar we blijven in de Formule 1 tot we winnen, en nog langer dan dat”, vervolgt de Italiaan. “We zijn in de F1 gekomen en we blijven hier ook. Het doel is om een winnend team te worden en de basis te leggen. Het is niet zo dat we hier eventjes komen en dan weer weg gaan. F1 is de top van de motorsport en het is prachtig dat Audi eindelijk onderdeel daarvan is.”
Het einde van het decennium dus. Uiterlijk 2030. Dat geeft Binotto en Audi na dit jaar zes seizoenen om de boel op orde te krijgen en een titelkandidaat te worden. Dat klinkt als een zware opgave, en dat is het ook. Verschillende teams hebben wel sprongen vooruit gemaakt. Honda was achtste en negende in de twee jaren voordat het omgedoopt werd tot Brawn en beide titels won. Benetton eindigde in 2001 als zevende, maar vier jaar later won het team met de naam Renault de titel bij de constructeurs en de coureurs. Red Bull had zes seizoenen nodig om van zevende naar eerste te gaan in het kampioenschap. Maar zo’n gat als Sauber en Audi nu moeten overbruggen, dat is niet vaak gezien.