Amsterdamse Uber-chauffeurs verhuren hun accounts

Om Uberchauffeur te worden heb je een taxivergunning nodig, maar via een truc blijken de chauffeurs in de auto vaak iemand anders te zijn. Het levert duizenden euro's op.

De Amsterdamse nieuwszender AT5 ontdekte dat de chauffeur die je Uber bestuurt vaak helemaal niet degene is die in de app werd aangekondigd. Chauffeurs blijken massaal hun accounts te verhuren aan anderen. Dat kunnen mensen zijn zonder taxivergunning, of bijvoorbeeld chauffeurs die door Uber verbannen zijn van het netwerk.

De truc werkt heel eenvoudig, een chauffeur heeft zijn eigen account, maar verpacht zijn inloggegevens aan een ander. Die zet de app aan en rijdt ritjes, terwijl de opbrengsten naar de verpachter gaan. Deze betaalt vervolgens zijn pachter in contanten uit, min een bepaalde kostprijs voor het huren van de inloggegevens.

Het is een schimmige business, maar het levert duizenden euro's op voor pachters en verpachters. Een van de verpachters denkt dat er zelfs chauffeurs rondrijden die niet eens een rijbewijs hebben, of misschien geen chauffeurspas.

Om de proef op de som te nemen rijdt een van de pachters zelfs een avond in een wagen van AT5. Klanten blijken massaal niet te checken of hun Uber wel echt een taxi is. "Op die app staat misschien wel Ali, Peter of Johan, maar dan zit er gewoon iemand anders naast je."

Uber reageert met een verhaal over pasfoto's die chauffeurs regelmatig zouden moeten updaten. De pachters zeggen echter dat dat totale onzin is. In Amsterdam gaan de politieke partijen vragen stellen aan wethouder Sharon Dijksma.