Porsche gaat elektrisch met nieuwe 718 Cayman en Boxster

We kunnen nog vier jaar gaan genieten van beste Porsche in het aanbod. Vanaf 2025 is de 718 een volledig elektrische machine.

Porsche gaat elektrisch met nieuwe 718 Cayman en Boxster

We raken er niet over uitgepraat: de plannen va Europese fabrikanten om zich in te zetten voor de transitie naar een volledig elektrisch wagenpark. De marketingpraat over de toekomst kwamen tot nu toe vooral van volumemerken, maar steeds meer specialistische bedrijven sluiten zich aan bij de EV-revolutie. Na Ferrari is het nu Porsche die zich bekeerd heeft aan het altaar van de accu.

718 opgeofferd

Gezien Porsche's investeringen in milieuvriendelijk e-fuels lijkt de stap richting elektrificatie een vreemde. Uit informatie verkregen door Car and Driver blijkt echter dat de synthetische brandstof bedoeld is voor het vlaggenschip van het merk. De 911 zal zijn ouderwetse verbrandingsmotor gaan behouden, al dan niet met hybride assistentie. Om dat mogelijk te maken moeten de 'mindere' modellen echter geofferd worden. Na de Macan zal de 718-reeks dus overgaan op een accupakket.

Alleen de 911 krijgt e-fuel privileges.

Mission R 4x4

Een voorproefje van het lijnenspel van de nieuwe 718 EV hebben we kunnen zien bij de presentatie van de Mission R concept. De wild bespoilerde machine zou 'de toekomst van het Cupracen' zijn, maar geldt dus eigenlijk vooral als proefballonnetje. Als we de aerodynamische aanpassingen wegdenken hebben we dus de nieuwe instapper van Porsche te pakken.

Net als de concept zal de 718 bovendien een extra motor op de vooras mee gaan krijgen. Jazeker: de ooit zo pure sportwagen krijgt vierwielaandrijving. Het vermogen zal vergelijkbaar zijn met dat van de Taycan (408 - 761 pk), aangezien veel van de techniek overgenomen wordt. De auto moet minimaal ongeveer 400 kilometer ver gaan komen op een lading.

Lichtgewicht EV

Volgens Car and Driver geldt dat echter niet voor het platform van de nieuwe sport-EV. In plaats van een ingekort Taycan skateboard zal de 718 een volledig nieuw platform mee gaan krijgen. De belangrijkste reden hiervoor is de noodzaak om gewicht te besparen.

De hardcore Mission R weegt echter al 1497 kilo, 46 meer dan een standaard 718 Cayman GT4. Voor de productieversie is een streefgewicht van 1656 kilo ingesteld. Naar EV-begrippen wordt de wagen dus toch echt een lichtgewicht: de Taycan Turbo S brengt maar liefst 2.295 kilo op de schaal.

2025: EV of e-fuel

De elektrische 718 Cayman en Boxster worden rond 2025 in de showrooms verwacht. De auto zal qua prestaties een geduchte rivaal worden voor de 911, maar Porsche zet in op het de grote verschillen in technologie om het traditionele vlaggenschip in leven te houden. Wil je je onnoemelijk hard en milieubewust voortbewegen, dan is er de 718. Ben je een puristische benzinesnuiver, dan is er de 911.

Met de vele verbodsbepalingen voor auto's met verbrandingsmotoren in het vooruitzicht zijn we er echter niet zeker van of dat plan ook in Europa zal slagen. Synthetische brandstoffen worden er in die voorstellen immers maar weinig genoemd. Hopelijk zijn de VAG-lobbyisten al druk bezig om daar verandering in te brengen. Tot het zover is kun je gelukkig nog steeds genieten van de goddelijke vierliter zescilinder boxer in een nieuwe 718 GTS en GT4.

Elektrisch
  • Porsche