Porsche Mission R is de toekomst van Cup-racen

Met een indrukwekkende concept car geeft Porsche een voorbode voor de toekomst van de populaire merkencups. De Mission R is bedoeld als opvolger voor de dit jaar geintroduceerde 911 GT3 Cup.

Porsche Mission R is de toekomst van Cup-racen

De wereld verandert, en de racerij is daarop geen uitzondering. Het gebrul en gekrijs van een natuurlijk ademende verbrandingsmotor behoort helaas meer en meer bij het verleden. Zelfs Porsche, voorvechter van de vierliter boxer in de GT3 en aanverwanten, zal er uiteindelijk aan moeten geloven. Om de overstap soepeler te maken presenteren de Duiters op de IAA München de Mission R, een toekomstvisie van de Porsche merkencups.

1.088 pk

De brute racer combineert de looks van de Taycan met die van de 718 Cayman en een vleugje 918. Onder het uiterlijk van een middenmotor supercar zit echter een platform met twee krachtige elektromotoren.

Op de vooras vinden we een tot 320 kilowatt (435 pk) sterke motor, terwijl de achterwielen maar liefst 480 kilowatt (635 pk) te verduren kunnen krijgen. In de kwalificatiemodus bedraagt het systeemvermogen een dikke 1.088 paarden. Onder raceomstandigheden is er echter nog 'maar' 680 pk beschikbaar.

Constante prestaties

Naast indrukwekkend piekvermogen is de Mission R vooral gericht op het behouden van die prestaties. Het 80 KWh accupakket moet door intelligente recuperatie van energie constante prestaties zonder vermogensverlies kunnen leveren.

Directe oliekoeling van de motoren en de accu helpen bovendien om 'derating' - het afnemen van vermogen bij te hoge temperaturen - te elimineren. De Mission R is met behulp van 900 volt technologie en de Porsche Turbo Charger binnen een kwartier op te laden van vijf naar tachtig procent. De auto zou daarmee al een goede kandidaat zijn voor de aankomende FIA eGT-serie.

Duurzame racer

Constante snelheid is niet het enige punt op de agenda van de Mission R. Porsche maakte het zijn missie om de auto zo duurzaam mogelijk te maken. De carrosserie en het aerodynamisch pakket zijn namelijk vervaardigd uit NFK.

Dat staat voor NaturFaserverstärktem Kunststoff, vrij vertaald kunststof versterkt met natuurlijk vezels uit de landbouwindustrie. Ook in het interieur komt het materiaal terug: de deurschalen en de stoel zijn van NFK.

Biometrisch

Zoals het een echte racewagen betaamt draait het interieur volledig om de bestuurder. Via een scherm op zijn stuur kan de rijder allerlei gegevens raadplegen, terwijl de monitor boven de stuurkolom de beelden van de spiegelcamera's weergeeft. Een touchscreen rechts van de stoel geeft toegang tot nog meer functies, onder meer de biometrisch gegevens van de bestuurder.

Simracer

Via een batterij camera's op allerlei verschillende punten helpt de Mission R ook mee met TV-uitzendingen en livestreams. Bovendien kan de auto vanwege zijn elektrische besturing eenvoudig ingezet worden als simulator. Het 'exoskelet', de unieke in het dak geïntegreerde rolkooi, bied daarbij alle ruimte en bescherming.

Cup-snelheid

Porsche stelt dat de in het voor Porsche concept cars inmiddels zo kenmerkende rood/wit uitgevoerde Mission R in racetrim net zo snel is als de huidige GT3 Cup. Het extra vermogen (510 vs 680 pk) wordt daarbij ongetwijfeld gecompenseerd door een hoger gewicht.

Via actieve aerodynamica voor en achter kan de elektro-racer de krijsende 911 alsnog bijhouden. Het formaat van de wagen is vergelijkbaar met dat van de 718 Cayman, maar door een flinke breedte van 1.990 millimeter en een laag silhouet van 1.190 millimeter zijn er toch duidelijke verschillen.

Toekomstvisie

De Mission R kan gezien worden als de logische opvolger van de experimentele 911 GT3 R Hybrid en de doodgeboren 918 RSR. De auto is volgens Porsche de toekomst van de cup-racerij, maar hoe ver die toekomst weg ligt wil het merk nog niet zeggen. Voorlopig werken de Duitsers nog druk aan CO2-neutrale e-fuels om de ouderwetse GT3 Cup in leven te houden. De Mission R is te zien op de IAA in Munchen tussen 7 en 12 september.

Elektrisch
  • Porsche