Kom op. Wanneer mogen e-steps en e-skateboards eindelijk de weg op?

Het is 2020 en nog steeds doet Nederland net alsof we in 1910 leven door het gebruik van elektrische steps en skateboards te verbieden. De handige "last mile" vervoersmiddelen kunnen veel mensen helpen, maar dat zien de regelmakers in Den Haag niet.

e-steps

Terwijl het hele land vastloopt en overal in het wild strooifietsen worden neergegooid in een poging om de files te bestrijden, is een handige oplossing die nu actief wordt bestreden. We hebben het over elektrische steps en verwante apparaten. Wie nu op een Boosted Rev, een OneWheel, een Xiaomi M365 of Segway Ninebot op straat rijdt loopt de kans op een boete. Niet alleen een boete (€410,- en administratiekosten), maar ook wordt het voertuig in beslag genomen.

Vooral dat laatste is wonderlijk, want als u te hard rijdt met uw auto, mag u hem gewoon mee naar huis terugnemen. Net als zo vaak heeft de wetgever weer eens een verkeerde wet geschreven. Op een of andere manier moeten de elektrische versies van steps, skateboards en dergelijke aan allerlei volstrekt arbitraire regels voldoen.

Rijdt u op een gewoon skateboard? U hoeft niets speciaals te doen en u mag gewoon de weg op. Een gewone step? Niks aan de hand. Voegt u aan beide apparaten een elektrisch motortje toe? DAS IST VERBOTEN!!!1

Wellicht denkt u wel "terecht, levensgevaarlijk die millennials met hun rare machientjes". En vervolgens strompelt u naar buiten en stapt u op uw elektrische fiets. Hypocriet, niet? Waarom mag u wel zonder enige extra verzekering, helm of wat dan ook 25 kilometer per uur rijden op uw elektrische fiets, maar mag het op een stepje of skateboard niet?

Actie!

Gelukkig is er een petitie aan de gang om de foutieve wetgeving aan de kaak te stellen. Onderteken die HIER.

De opstellers van de petitie hebben ook een actie gepland. Op 22 augustus komen """de illegale""" e-rijders bij elkaar in Den Haag om in een grote colonne te protesteren tegen de onderdrukking van de vooruitgang.

De organisatoren hebben ook een video gemaakt waarin ze hun voorstellen aan politici en verzekeraars nog even op een rijtje zetten: