FIA heeft geen idee waarom het Chinese gras zo makkelijk brandt

Het F1-weekend in Shanghai werd tot twee keer toe opgeschrikt door felle grasbrandjes. De FIA en Formule 1 staan nog altijd voor een raadsel. 

FIA heeft geen idee waarom het Chinese gras zo makkelijk brandt

Na vijf jaar afwezigheid werden we in China meteen getrakteerd op bijzonder vurige actie. Dan hebben we het natuurlijk niet over de verregende sprint-kwalificatie, maar de intense actie naast de baan. Al bij de eerste vrije training moest er namelijk met de rode vlag gezwaaid worden vanwege een grasbrandje.

De vonk

Het probleem keerde nog heviger terug tussen het eerste en tweede deel van de sprint-kwalificatie. Hierdoor werd SQ2 uiteindelijk uitgesteld. Een precieze reden voor de incidenten was echter niet te achterhalen.

De FIA wees naar de vonkenregens die door de laag bij de grond liggende ground effect auto's veroorzaken als de boosdoener. Daarmee is echter niet duidelijk geworden hoe het kan dat het gras zo licht ontvlambaar is. De afgelopen dagen heeft het immers voldoende geregend om dit soort branden te voorkomen.

De echte reden?

Volgens de organisatie zouden de mini-inferno's veroorzaakt kunnen worden door het feit dat het Shanghai International Circuit op moerasgrond gebouwd is. De opbouw van licht onvlambare gassen zoals methaan bij het grondoppervlak zouden in combinatie met de grotere vonkenregens van de huidige F1-bolides voor de branden gezorgd hebben.

Wij hebben echter zo onze bedenkingen bij deze uitleg. De recente renovatie van het circuit suggereert een andere oorzaak. De Chinese overheid staat er immers bekend om het gebrek aan groen gras te compenseren met tonnen verf. Verf die vaak licht ontvlambaar is. Het zou ons niets verbazen als het gras van het F1-circuit dezelfde behandeling gekregen heeft.

De FIA en Formule 1 hebben nog geen maatregelen genomen om verdere incidenten te voorkomen. De Sprint, GP-kwalificatie en hoofdrace zouden (bij droog weer) dus nog wel eens wat extra pauzes kunnen gaan bevatten.

Formule 1
  • Formula 1