Dertien glorieuze monsters uit Mad Max: Fury Road onder de hamer

Oh what a day! What a lovely day! Het Australische Lloyds Auctions biedt dertien van de originele Max Max: Fury Road machines te veil aan. Met de Gigahorse, Nux Car of de War Rig kun je perfect voorbereid zijn op het einde van de wereld.

Dertien glorieuze monsters uit Mad Max: Fury Road onder de hamer

Het is alweer zes jaar geleden dat de film in de bioscoop te zien was, maar Mad Max: Fury Road is wat ons betreft nog steeds niet overtroffen. Het prachtige actiespektakel van regisseur George Miller weet nog steeds te boeien. Niet alleen vanwege de realistische stunts en het prima verhaal, maar vooral vanwege de geweldig gave voertuigen die voor de film gebruikt werden.

In een duidelijke breuk met de werkwijze van modern Hollywood zorgde Miller ervoor dat elk wagen niet alleen fysiek bestond, maar ook nog eens echt werkte. De special effects bewaarde hij voor een enorme zandstorm. Dat gaf Fury Road niet alleen en gezonde dosis realisme, maar zorgde er ook voor dat de extreme wagens uit de film na de productie de wijde wereld in konden gaan als verzamelobjecten. Inmiddels zijn dertien van die survivors in handen gekomen van een Australisch veilinghuis.

Express your Madness

Onder de pakkende slogan "Express your madness now!" zoekt Lloyd Auctions naar kopers voor de dertien post-apocalyptische hotrods. Bijna alle hoofdrolspelers uit de film zijn vertegenwoordigd. Zo is er de Gigahorse bestuurd door bad guy Immortan Joe, de enorme War Rig van Imperator Furiosa en de festival-rijpe Doof Wagon. We gaan ze allemaal even bij langs.

1. Gigahorse

De wagen van opperschurk Immortan Joe. De gigantische machine bestaat uit twee Cadillac Coupe de Villes uit 1959, gemonteerd op een speciaal ontworpen chassis. In het vooronder vinden we niet één, maar twee 8,2 liter Chevrolet V8 motoren met supercharger.

Het gecombineerde vermogen van 1200 pk gaat via een systeem van tandwielen naar een automatische transmissie uit een vrachtwagen. Vanwege het gewicht van bijna elf ton en de enorme tractorwielen is de top 'slechts' 125 kilometer per uur. We durven te wedden dat dat echter snel genoeg is.

2. 'Caltrop #5' Cadillac Eldorado

De voorwielaangedreven cabrio is met behulp van een Ford F100 pickup chassis vakkundig omgebouwd tot troepentransport voor The People Eater. In de teer die als lak dient zijn alle slagen gekerfd waar de auto bij betrokken was. Met gigantische speren en een voorop gemonteerd machinegeweer staat de Caddy zijn mannetje.

3. MAN KAT A1 8x8 'Doof Wagon'

Deze grondig verbouwde MAN KAT A1 8x8 begon zijn leven als lanceerplatform voor Patriot en Roland raketten. Als Doof Wagon brengt de truck een andere explosie aan geluid voort. Met de enorme trommels en de gitaar van Coma The Doof Warrior hitst de MAN de War Boys op in hun strijd tegen Max.

4. Ford Three Window V12 'Elvis'

'Elvis' deed dienst als escorte voor de War Rig en is gebaseerd op een klassieke Ford Three Window hotrod. Voorin het verlengde chassis vinden we een 11,5 liter GM Twin Six, een V12 gebaseerd op twee V6 blokken. Tijdens de film brak het blok echter zijn krukas, waardoor de crew genoodzaakt was om een 5, 7 liter Chevy V8 te installeren. Met een glasvezel deksel in de vorm van de V12 bleef de look behouden. Elvis is de enige in zijn soort: een stuntvariant met een 1,3 liter Toyota viercilinder sneuvelde voor de film.

6. Tatra T815 'War Rig'

Deze gigantische combinatie gebruikt een 6x6 Tsjechische Tatra als basis, maar is verder gewoon lekker Aussie. Twee supercharged V8 blokken zorgen voor de aandrijving in de film, maar de achterste motor was gewoon nep. De echte War Rigs hadden de standaard luchtgekoelde 12,6 liter V8 met 275 pk. Voor de achtervolgingsscenes werd één van de drie voorzien van een 500 pk competitiemotor. Het is onduidelijk om welke versie het hier gaat. Wel meldt Lloyd dat de combinatie volledig compleet is: beide aanhangers krijg je er gewoon bij.

7. Buick Special 'Polecat #7'

Deze ruige dually was bedoeld als een van de 'Cirque du Soleil'-wagens met een grote paal op de staart. Dat bleek voor het productieteam echter te moeilijk om te realiseren. Uiteindelijk kreeg de Special de geschutskoepel van een Humvee en twee gigantische 'thundersticks' mee om Immortan te verdedigen.

8. Chevrolet Coupe 'Nux Car'

Dit twincharged monster werd gebruikt door de overgelopen War Boy Nux, met Max vastgebonden aan de paal op de neus. In de film wordt de wagen aan stukken geslagen door een enorme zandstorm, maar deze is nog in prima staat. Van achter het unieke stuur kun je meteen op weg naar Valhalla.

9. Pontiac Custom Safari 'Pole Car'

Deze tweedeurs stationwagon van 1956 is vakkundig gechopt om een brute truck te creëren. Achterin vinden we een zes meter hoge paal met een V8-blok als tegengewicht. De paal werd door de War Boys gebruikt om van bovenaf tegenstanders te kunnen aanvallen en te enteren.

10. Ford F250 'Sabre Tooth'

Een omgebouwde sleepwagen uit 1980 waar een harpoengeweer op gemonteerd is. Het kroonstuk van de truck is uiteraard de gigantische set metalen tanden op de staart. De tanden werden gebruikt als grondankers om een met de harpoen gevangen tegenstander af te remmen.

11. Jaguar MkVII 'Flame Car'

Op de nette Jaaaag uit 1950 is voor de film ingehakt om er een cabrio van te maken. Naast de gebruikelijke offroad modificaties heeft de MkVII een rolbeugel en is er een vlammenwerper gemonteerd. Met een brullende V8 onder de kap is de Britse klassieker bepaald geen doetje.

12. Chevrolet Ratrod buggy

Deze kleine eenzitter is wat er gebeurt als je te weinig onderdelen over hebt voor een echte auto. Met dank aan een machinegeweer op het dak is de kleine gehoornde duivel ondanks het bescheiden formaat toch iets om rekening mee te houden. Wat er precies onder de kap zit is niet bekend.

13. Ford Falcon XB GT351 'Razor Cola'

De iconische V8 Interceptor werd in Fury Road vrijwel meteen vernield door de War Boys. In de garages van Immortan Joe werd de wagen vervolgens aangepast voor de armada. Met grotere wielen, harpoengeweren in de staart en en extra supercharger werd Razor Cola ingezet om Furiosa en Max te onderscheppen. Uiteraard zijn beide superchargers nep, maar de wagen is daadwerkelijk gebaseerd op een zeldzame Ford Falcon Coupe. In de film werd geplet, maar deze kan gewoon van jou zijn. Off to Valhalla!

Bieden op een van deze glimmende chromen monsters kan hier.

Cargasm
  • Warner Brothers