'Red Bull verbreekt banden met cryptobeurs Tezos'

In de nasleep van het FTX-schandaal zijn klaarblijkelijk meer slachtoffers gevallen. Cryptoplatform Tezos is namelijk niet langer op het sponsorlijstje van Red Bull te vinden.

Red Bull verbreekt banden met cryptobeurs Tezos

Cryptoplatforms, fondsen, munten en NFT's zijn het nieuwe tabak. Althans, in de Formule 1. Waar eerder nog miljoenen geincasseerd werd van merken als West, Rothmans, Mild Seven en Marlboro komt nu het geld van onder andere Bybit, Velas, Floki, OKX en Binance.

Daar is in principe weinig mis mee: de cryptowereld bulkte immers van investeringsgeld, en bij F1-teams zijn alle extraatjes welkom. Een win-win dus. Door de acties van één man staat die relatie echter flink onder druk.

Crypto-crash

'Crypto-wonderkind' Sam Bankman-Fried wist met via creatief boekhouden met zijn beurs FTX de markt namelijk de afgrond in gewandeld. FTX gold als de tweede grootste virtuele marktplaats achter Binance, een bedrijf waar Bankman-Fried uiteindelijk een kostbare vete mee zou starten.

In versimpelde termen verdween de waarde van FTX door een wraakactie van Binance-oprichter CZ (Changpeng Zhao). Door al zijn reserves aan de FTX-munt FTT te verkopen haalde hij de beurs neer, waarna hij een overnamepoging deed. Toen hij inzicht kreeg in de boekhouding bleek FTX echter een luchtkasteel te zijn. De cryptomarkt kreeg hierdoor een enorme klap. In de F1 merkten we dat door de haastige weggekrabde FTX-stickers bij het team van Mercedes. Bankman-Fried bleef lange tijd op vrij voeten, maar werd gisteren alsnog gearresteerd op de Bahama's.

Tezos

De gevolgen van de crypto-crash lijken nu ook bij andere teams toe te slaan. Sponsorwaakhond Decalspotters meldt namelijk dat Red Bull Racing de naam van blockchainbedrijf Tezos stilletjes uit de sponsorlijst verwijderd heeft.

Bij een recente showrun waren de logo's van het bedrijf niet te vinden op de bekende RB7 demowagen. Na Mercedes lijkt Red Bull dus als tweede team de banden met een crypto-sponsor doorgesneden te hebben.

Toeval of teken?

Ondanks de opvallende timing is de exit van Tezos niet meteen te linken aan de problemen in de cryptowereld. Het bedrijf heeft immers óók een contract met McLaren voor de productie van NFT's.

Bovendien zijn concurrenten OKX (McLaren), Velas (Ferrari), Floki (Alfa Romeo), Binance (Alpine), Fantom (AlphaTauri), Bybit (Red Bull) en Crypto.com (Aston Martin en de Formule 1) nog altijd actief in de sport.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team