Nieuwe titelsponsor Haas is opnieuw niet te vertrouwen

Na achttien races zonder sponsorkleuren op de auto heeft Haas eindelijk nieuwe partner gevonden. Helaas is de reputatie van de nieuwste titelsponsor niet veel beter dan die van de twee voorgangers.

Nieuwe titelsponsor Haas is opnieuw niet te vertrouwen

Terwijl de Formule 1 populairder is dan ooit lijkt het Haas F1 maar niet te lukken om legitieme sponsors aan te trekken. Sinds het debuut in 2016 hebben slechts drie bedrijven zich verbonden aan de formatie van automatiekoning en racefanaat Gene Haas. Na spookbedrijf Rich Energy en Putin's persoonlijke kunstmestfabriek heeft Haas in de aanloop naar de Grand Prix van Amerika een derde kandidaat aangekondigd: MoneyGram.

Twijfelachtige reputatie

MoneyGram is een internationale online betalingsservice gebaseerd in het Amerikaanse Dallas, Texas. Het bedrijf houdt zich bezig met wereldwijde digitale transacties en levert daarnaast ook papieren financiële producten, zoals rekeningen en cheques.

Helaas is de reputatie van MoneyGram maar marginaal beter dan die van Rich Energy en Uralkali. De betalingsdienst heeft zich immers door vier grote rechtszaken moeten slaan.

Fraude, witwassen en nalatigheid

Als online betalingsdienst is MoneyGram uiteraard bijzonder gevoelig voor misbruik door criminelen. In november 2012 gaf het bedrijf toe dat het onbedoeld grootschalige fraude en witwaspraktijken gefaciliteerd had. Met een noodfonds van 100 miljoen dollar probeerde het bedrijf de duizenden slachtoffers te compenseren. In 2015 en 206 werd opnieuw dit soort oplichterij geconstateerd, waardoor er nog eens 13 miljoen afgetikt moest worden.

Onbedoeld meewerken met fraude is nog tot daaraantoe, maar MoneyGram leek door de jaren heen opvallend weinig te doen om de lekken te dichten. In april van dit jaar werd duidelijk hoe serieus de situatie was nadat een vierde, veel grotere aanklacht ingediend werd door het U.S. Consumer Financial Protection Bureau en de procureur-generaal van de staat New York. Volgens de aanklagers heeft MoneyGram structureel de wet overtreden, waarschuwingen van de overheid genegeerd, en klachten van klanten niet behandeld.

Klanten moesten maar al te vaak tevergeefs wachten op hun geld en kregen onjuiste informatie over het tijdstip waarop een overdracht voltooid zou worden. MoneyGram hield zich bovendien niet aan de orders rond klantenbescherming die opgesteld waren in de eerste rechtszaak. De zaak loopt overigens nog steeds.

Drie keer is...

Helaas voor Haas is het bedrijf dat vanaf volgende jaar naamgever wordt van het team opnieuw een wankele organisatie. Het is voor het team te hopen dat het bedrijf na het afwikkelen van de vierde rechtszaak het leven zal gaan beteren.

Met een jaarlijkse omzet van 900 miljoen dollar biedt MoneyGram in ieder geval de komende tijd genoeg extra kapitaal om echte groei mogelijk te maken bij het team uit Kannapolis. Vermoedelijk is drie keer in dit geval echter geen scheepsrecht.

Formule 1
  • Haas F1 Team