EU onderzoekt sigarettensponsoren bij Ferrari en McLaren

Met Mission Winnow en A Better Tomorrow zijn de tabaksfabrikanten plotseling terug in de Formule 1. De Europese Unie fronst nu zijn wenkbrauwen en onderzoekt de sponsordeals van Philip Morris en British American Tobacco met F1-teams Ferrari en McLaren.

Tabaksreclame is al jarenlang compleet uit den boze in de Formule 1 (en zo'n beetje elke sportklasse in de wereld), maar sinds Japan vorig jaar zijn ze er ineens weer. Philip Morris bleek de afgelopen jaren al -zonder zichtbare tegenprestatie- miljoenen euro's te hebben overgemaakt naar Ferrari, maar met keerde met Mission Winnow terug op de F1-bolide.

Toen al bereikten ons geruchten dat andere Formule 1-teams ook wel open stonden voor zulke deals, net als de tabaksindustrie overigens. Eerder deze week bleek dat McLaren het tweede team was dat rookmiljoenen in ontvangst kon nemen.

Volgens een EU-richtlijn uit 2003 is tabaksreclame in alle vormen verboden en in 2014 werd die richtlijn reclame en sponsoring voor tabaksproducten aangepast om ook e-smokers toe te voegen. De EU houdt de nieuwe reclamedeals van Philip Morris en British American Tobacco dan ook grondig tegen het licht. Beide bedrijven claimen alleen te adverteren voor hun onderzoek naar minder schadelijke vormen van tabaksgebruik. 

Journalisten van Racefans vroegen de Europese Commissie wat ze van de nieuwe deals vonden. Woordvoerder Anca Padurara van gezondheid en voedselveiligheid zegt daarover: "Recently, the Commission has been made aware of these recent initiatives by the tobacco industry. They will require further close examination following which the Commission will proceed as necessary."

De sponsors bezweren echter dat zij geen tabaksreclame maken en willen maken. Philip Morris verklaarde tegen Racefans: "Let me reiterate that Mission Winnow is not, and will not, be used by [PMI] for any tobacco or nicotine containing products." Ook British American zegt zich te allen tijde binnen de grenzen van de wet te bewegen.

Het blijft dus nog de vraag in hoe verre de merken en de teams wegkomen met hun nieuwe sponsors. Ongetwijfeld is er in de contracten van de teams opgenomen dat de tabaksproducenten bij eventuele juridische problemen gewoon moeten betalen (en mogelijke extra kosten ook moeten dragen).