Vijf carrosserievormen die je niet meer ziet

Het maximimaliseren van de winst, stijgende ontwikkelingskosten en de SUV-gekte maken veel kapot in de autowereld. Het lijkt niet lang meer te duren voordat iedereen in dezelfde vormeloze crossover rondtuft. We kijken even terug naar vijf unieke carrosserievormen die eigenlijk al verdwenen zijn.

Vijf carrosserievormen die je niet meer ziet

1. Tweedeurs sedan

Lang, lang geleden was de sedan eigenlijk de enige serieuze optie. Tegenwoordig wordt de standaard vierdeursvariant langzamerhand al zeldzaam, zeker in de lagere segmenten. Het leven van de tweedeurs kwam echter al veel eerder aan een einde. De sedan zonder achterdeuren was had slechts één bestaansreden: zo'n model was goedkoper te produceren dan de versie met directe toegang tot de achterbank.

Voor alleenstaanden, stelletjes of net beginnende gezinnen met een kleine beurs was de tweedeurs sedan de ideale uitkomst. Door de opkomst van de meer praktische hatchback verloor de carrosserievorm echter steeds meer terrein. Tegenvallende verkopen en de extra kosten voor de productie van een tweede carrosserievariant maakten eind jaren '80 een einde aan de tweedeurs sedan.

2. Driedeurs hatchback

De rol van de tweedeurs sedan werd langzamerhand overgenomen door de driedeurs hatchback. Die derde 'deur' was immers veel handiger dan een kleine, afgesloten kofferklep. Daarbij was een kortere auto zonder kont ook veel makkelijker in te parkeren. De driedeurs hatch vormde uiteindelijk een puike basis voor zeer sportief en vermakelijk spul.

Ironisch genoeg was de driedeurs hatchback hetzelfde lot beschoren als de tweedeurs sedan die de carrosserievorm om zeep geholpen had. Door stijgende productiekosten en de aantrekkingskracht van crossovers liepen de verkopen van driedeurs modellen terug. De sportieve hot hatches kregen allemaal twee extra aangemeten, en al snel ontstonden er SUV-afgeleiden. De driedeurs hatchback is echter nog niet helemaal dood: Fiat houdt de carrosserievorm nog altijd in leven met de 500.

3. Vierdeurs cabriolet

De traditionele cabriolet is inmiddels eigenlijk exclusief voorbehouden aan de rijken. Huis-, tuin- en keukencabrio's zoals de Opel Astra, Renault Megane CC en Fiat Punto zul je niet meer vinden in de showrooms. Er is echter een nog exclusievere manier om open te rijden: de vierdeurs cabriolet.

Eerlijk gezegd heeft het concept buiten een paar zeldzame en kostbare voorbeelden nooit echt aangeslagen. Het is immers bijzonder moeilijk om een open sedan stijf genoeg te maken, zelfs met een ouderwets los chassis. De meest bekende merken die een poging gewaagd hebben zijn Cadillac met de Series 62 van 1940-1941, en Lincoln met een serie open Continentals.

Ondanks de schaarsheid van vierdeurs cabrio's gingen er later nog proefballonnetjes op om de carrosserievorm een comeback te geven. In 2007 kwam Mercedes bijvoorbeeld met de Ocean Drive concept car. Cadillac herhaalde dat trucje vier jaar later met de imposante Ciel. Beide wagens waren echter weinig meer dan een voorbode voor de styling van veel minder gewaagde modellen.

Achtergrond
  • Mitsubishi, Volkswagen, Stellantis, Renault, Honda, Ford, Saab, BMW, Lincoln, Mercedes-Benz, Cadillac, Toyota, Mazda