Honda waarschuwt: 'Nieuwe Prelude wordt niet sportief' 

De nieuwe Prelude is gelukkig geen schrikbarend lelijke crossover, maar een strak gelijnde coupe. Toch hoeven we volgens Honda geen echter sportieveling te verwachten.

Honda waarschuwt: 'Nieuwe Prelude wordt niet sportief' 

De onthulling van de Prelude Concept tijdens de Japan Mobility Show voelde als een ware verademing. Terwijl concurrenten zoals Ford driftig iconische coupe-namen op onooglijke vijfdeurs crossovers blijven rammen zette Honda vrolijk door met een echte, traditionele sportcoupe.

Als klap op de vuurpijl was de Prelude Concept ook nog eens niet volledig elektrisch. Honda leek daarmee een tegenwoordig unieke auto in de pijplijn te hebben.

Géén sportieveling

Die hooggespannen verwachtingen heeft Honda echter toch even uit de lucht moeten halen. In tegenstelling tot zijn illustere voorgangers zal de nieuwe Prelude zich namelijk helemaal niet gaan profileren als betaalbare sportieveling.

Ondanks het speelse lijnenspel is de auto namelijk bedoeld als weinig meer dan aan aantrekkelijke, maar ook praktische huis-, tuin- en keukenhybride en voorbode voor de volledig elektrische modellen van Honda. Honda Large Project Chief Engineer Tomoyuki Yamagami gaf tegenover CarsGuide tekst en uitleg:

"Dit wordt niet de meest sportieve, pittige auto die naar buiten gebracht zal worden, dus dat is één ding. Het andere is dat dit een prelude zal zijn voor alle elektrische voertuigen die Honda zal lanceren. Dus dat is waarom, omdat het een van de eerste van dat soort modellen zal zijn, we dachten dat de naam Prelude het beste bij dit model past. We ontwikkelen dit als een vierzitter, dus je zult ook een tweede rij met twee stoelen zien."

Geschiedenis herhaalt zich

De Prelude zal naar verluidt de hybride aandrijflijn van de Civic e:HEV en de CR-V Hybrid klakkeloos over gaan nemen. Dat betekent een tweeliter viercilinder met 143 pk gekoppeld aan een elektromotor. Met een systeemvermogen van 184 pk sprint de Civic in 7.9 seconden naar de honderd kilometer per uur. Prima, maar niets om over naar huis te schrijven dus.

Met de Prelude lijkt de geschiedenis zich te herhalen bij Honda. Een dikke tien jaar geleden kwam het merk immers met de CR-Z, de langverwachte opvolger van de CRX. Vanwege de zwakke hybride aandrijflijn (systeemvermogen 123 pk) was de auto echter geen hit bij liefhebbers van sportieve coupe's, en door de krappe binnenruimte was het geen kandidaat voor een praktische gezinsauto. De verkopen vielen hierdoor flink tegen. Na vijf jaar was het alweer over en uit voor de CR-Z. De auto kreeg geen opvolger.

Het lijkt er sterk op dat de Prelude hetzelfde lot beschoren is.

Nieuws
  • Honda