Vijf carrosserievormen die je niet meer ziet

4. Driedeurs stationwagen

Het meer praktische broertje van de tweedeurs sedan was de driedeurs stationwagen. Opnieuw was het idee van de carrosserievorm het aanbieden van een goedkopere versie van de vijfdeurs. Beginnende gezinnen en doe het zelvers hadden zo een voordeliger optie om een wagen met een beetje meer laadruimte in huis te halen.

Uiteindelijk was de driedeurs stationwagen echter het meest geliefd bij ondernemers. Met wat platen voor de achterste zijruiten, een afscheiding van de laadruimte en een hobbel op het dak was een driedeurs station immers zo om te toveren tot een kleine bestelbus. Net als de tweedeurs sedan verdween de driedeurs station tegen het einde van de jaren '80. De rol van snelle besteller werd overgenomen door vijfdeursvarianten en omgebouwde hatchbacks zoals de Volkswagen Caddy en Opel Combo.

5. Betaalbare sportcoupe

Net als hun open broertjes zijn de sportcoupes uit het lagere segment allemaal verdwenen. Het bekende en voorheen zeer succesvolle recept van een aantrekkelijke body op het onderstel van een doodgewone hatchback of sedan lijkt tegenwoordig niet meer te werken. In de jaren '80 en '90 had echter vrijwel elke merk een sexy sportcoupeetje in de showroom staan.

In plaats van nieuwe interpretaties krijgen we tegenwoordig onooglijke 'sportieve' crossovers die de naam van een bekende coupe jatten. Denk bijvoorbeeld aan de Mitsubishi Eclipse Cross, Ford Puma en de aankomende Opel Manta. Door het uitsterven van de Toyota GR86 en de Audi TT is er op de Nederlandse markt niets meer dat in de buurt komt van de klassieke betaalbare sportcoupe.

Zelfs in de hogere segmenten komt de rot er al in: in Nederland is de Audi A5 Coupé al niet meer te bestellen. Alleen bij rivalen BMW (4-serie) en Mercedes-Benz (CLE Coupé) kun je nog terecht voor een echte coupe. Die twee hebben echter vanafprijzen van respectievelijk €57.920 en €69.763 voor lullige viercilindertjes.

Achtergrond
  • Mitsubishi, Volkswagen, Stellantis, Renault, Honda, Ford, Saab, BMW, Lincoln, Mercedes-Benz, Cadillac, Toyota, Mazda