Volkswagen zet streep door laatste cabriolet

Vanaf volgend jaar is open rijden geen bezigheid meer voor het volk. Eind 2024 haalt Volkswagen namelijk het laatste open model uit productie.

Volkswagen zet streep door laatste cabriolet

De moderne autoindustrie is druk bezig met het elimineren van allerlei niches. Langzamerhand worden alle modellen dezelfde vormeloze softroad crossover coupe-dinges. Een van de gevolgen van die fixatie is de dood van de betaalbare sportcoupe.

Ongemerkt is de open variant van dat recept ook aan het uitsterven. Er is immers bij geen enkel volumemerk nog een open auto te bestellen. De enige uitzondering tot nu toe was Volkswagen. De optie die de Duitsers aan durfden te bieden was echter niet bijzonder aantrekkelijk.

Onverwacht succes

De T-Roc Cabriolet werd in 2020 gepresenteerd als de spirituele opvolger van de iets minder onooglijke Golf 6 Cabriolet. Ondanks alles slaagde het bizarre model slaagde waar voorgangers als de Nissan Murano CrossCabriolet en Range Rover Evoque Convertible faalden. De T-Roc werd namelijk de eerste succesvolle crossover cabriolet.

Met 11,693 verkochte exemplaren was de open T-Roc afgelopen jaar de tweede best verkopende cabriolet van Europa. Alleen de veel duurdere Mini Cooper Cabriolet deed het beter.

Einde van een tijdperk

Het verrassende succes van de T-Roc Cabriolet is echter niet genoeg voor Volkswagen. De voor volgend jaar geplande nieuwe T-Roc krijgt namelijk geen open variant. Als een van de lelijkste auto's uit het gamma van Volkswagen zal het model niet meteen gemist worden, maar het einde van de T-Roc betekent meteen het einde van een 86-jaar oude traditie bij Volkswagen. Voor het eerst sinds 1938 zal er géén open auto in het aanbod zitten.

De eerste open VW werd in 1938 gepresenteerd aan ene meneer A.H. Nee, niet die van de supermarkten. Sindsdien is er eigenlijk altijd een open optie geweest voor de Volkswagen klant: de Karmann Ghia, drie generaties van de Golf, de Eos en twee generaties van de New Beetle leverden allemaal open plezier op een budget.

Leeg segment

Voorlopig zijn er echter geen plannen om die traditie voort te zetten. Aangezien concurrenten zoals Ford, Opel, Peugeot en Renault jaren geleden hun cabriolets afschoten is het segment nu definitief leeg.

De goedkoopste cabriolet van dit moment is nu een toegewijde sportwagen: de Mazda MX-5. Met een vanafprijs van 39.690 euro is de MX-5 fractioneel goedkoper dan de benzineversie van de Mini. Voor bijna 30.000 euro méér heb je pas een uitgeklede BMW 4-serie of Audi A5.

Nieuws
  • Volkswagen