Renault: 'wij rijden tot 2019 achter Red Bull aan'

Dit gaat niet het jaar worden waarin Red Bull Racing en McLaren bang hoeven te zijn voor concurrentie van Renault. Althans dat is wat teambaas Cyril Abiteboul vertelt over de kansen van zijn team. De technische achterstand is volgens hem nog te groot.

Sinds Renault in 2016 weer zelf aan de Formule 1 meedoet is het team bezig met een stijgende lijn. In het eerste jaar reden ze nog met een verder ontwikkelde versie van het Lotus-chassis, maar in 2017 reden ze al met hun zelfbedachte auto. De resultaten stijgen gedurende de seizoenen gestaag door. Cyril Abiteboul probeert zijn team echter alvast in een underdogpositie te schuiven door te stellen dat 2018 niet het seizoen van Renault gaat worden.

We hoeven niet meteen in paniek te raken dat hij de motor (waar ook Red Bull Racing en McLaren mee rijden) nu al afschrijft, hij doelt op het chassis. De twee klantenteams hebben veel meer ervaring en hebben volgens de Fransman veel betere kaarten in handen om een succesvol seizoen te rijden met de Renaultmotoren. Tegen Autosport zei hij: "We know we have a substantial deficit to Red Bull in terms of chassis - in terms of aerodynamics and mechanical platform."

Over de toekomstige auto van Max Verstappen en Daniel Ricciardo heeft de teambaas zijn mening al klaar: "We know Red Bull very well and that's a fantastic benchmark. I think they have one of the best chassis if not the best chassis out there right now - we'll see what they come up with." Bij de McLaren van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne houdt hij nog een slag om de arm: "McLaren is a bit more of an unknown for us, because they had a different chassis and a different engine, different drivers, so it's very difficult to compare. It will be an interesting benchmark."

Abiteboul wil zich nog niet vastleggen aan een voorspelling voor de eindklassering van het team na het komende seizoen, maar hij zegt eigenlijk al genoeg: Renault gaat niet voor Red Bull en McLaren eindigen. "I think it's not before 2019 that we can be in a position to fully match them, even if I would like to see a very small gap between us and them in the process this year." Sowieso is het de vraag in hoeverre Red Bull nog een relevante benchmark voor Renault is in 2019: de Fransen lijken immers niet van plan om het team van Max Verstappen van motoren te voorzien na dit seizoen.