'McLaren overweegt motordeal met Red Bull Powertrains'

McLaren-opperhoofd Zak Brown heeft een bezoekje gebracht aan de Red Bull-fabriek in Milton Keynes. De Amerikaan zou zijn komen buurten om gesprekken te voeren rond een mogelijke motordeal voor 2026.

'McLaren overweegt motordeal met Red Bull Powertrains'

Het lot kan soms heel raar lopen, zeker in de Formule 1. Kijk bijvoorbeeld maar naar de nieuwe relatie tussen Red Bull Racing en Ford. De Oostenrijks-Britse renstal ontstond eind 2004 door de overname van Ford's gefaalde Jaguar F1-project voor een symbolische dollar. Bijna twintig jaar later is Ford alsnog een samenwerking aangegaan met het eigen oude team voor de nieuwe generatie power units voor 2026.

McLaren-Red Bull

Volgens Britse publicatie The Independent krijgen we binnenkort nog zo'n opvallend cirkeltje te zien. Het bezoek van McLaren CEO Zak Brown aan Red Bull's hoofdkwartier in Milton Keynes heeft namelijk het nodige stof doen opwaaien.

Volgens de geruchtenmolen denk de Amerikaan eraan om in 2026 over te stappen van Mercedes naar de door Ford gesponsorde Red Bull Powertrains-units. Kennelijk heeft Brown geen trek meer in een rol als Mercedes-klant. De voorheen oppermachtige motorbouwer viel in 2022 immers door de mand na de overstap op E10-brandstof.

Na het publiekelijke gebekvecht om de budgetcap heeft Zak het kennelijk toch even goedgemaakt met Christian om een nieuwe deal te bespreken. Aangezien McLaren de rest van de Red Bull wagen al overgenomen heeft kan de motor er bovendien nog wel bij.

Bijzondere omstandigheden

De keuze voor Red Bull is het resultaat van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Het is immers indirect dankzij McLaren dat RBR zich heeft ontpopt als toekomstige motorfabrikant. De McLaren-Honda blamage van 2015-2017 gaf de Japanners de aanleiding om over te stappen naar Toro Rosso en uiteindelijk Red Bull Racing.

Vervolgens trok Honda zich in typische stijl terug op de piek van hun succes, waardoor voor eens en altijd bewezen werd voor Red Bull dat je niet op fabrikanten kan vertrouwen. De noodzaak voor totale onafhankelijkheid zorgde ervoor dat de RBPT-divisie uit de grond gestampt werd, met behulp van ex-Honda en Mercedes personeel. Volgens Horner zal de operatie groot genoeg zijn om vier teams van motoren te voorzien.

Ironisch alternatief

McLaren MP4-29H 1X1, de testwagen voor de eerste Honda hybride PU.

Ironisch genoeg is het enige alternatief voor McLaren niemand minder dan Honda. De Japanners zijn meteen na hun beslissing om de sport opnieuw te verlaten namelijk weer van gedachten veranderd.

Ondanks een officiële registratie als potentiële motorfabrikant heeft het merk echter nog geen banden met een team. Als McLaren onder Mercedes uit wil - en RBPT toch geen optie blijkt te zijn - zit er waarschijnlijk weinig anders op dan een tweede hoofdstuk in het moderne McLaren-Honda boek te starten. Voorlopig blijf het echter bij geruchten.

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress, Red Bull Content Pool, McLaren Racing