Officieel: Ford terug in de Formule 1 vanaf 2026

De Amerikaanse autogigant heeft de knoop toch doorgehakt. Vanaf 2026 zal de Blue Oval weer meestrijden aan de top van de autosport.

Officieel: Ford terug in de Formule 1 vanaf 2026

We hebben er even op moeten wachten, maar het hoge woord is er eindelijk uit: vanaf 2026 zal Ford weer een gooi gaan doen naar F1-glorie. Een dikke twintig jaar na het falen van het Jaguar-project stapt het merk opnieuw in bij de koningsklasse van de autosport. De Amerikanen zijn onder andere over de streep getrokken door de groene beloftes van de nieuwe reglementen, en de enorme groei van de sport in hun thuisland.

Ford in de F1

Ford's rijke F1-geschiedenis begon in 1966, toen Bruce McLaren een drieliter versie van de Ford IndyCar V8 uitprobeerde bij gebrek aan beter. Een jaar later sloot The Blue Oval een uiteindelijk extreem lucratieve deal met Britse motorspecialist Cosworth voor de naamrechten van de Double Four Valve. De drieliter V8 domineerde de Formule 1 in de jaren '60 en '70 tot de komst van betrouwbare turbomotoren.

Na geklungel met een instabiele turbo viercilinder maakte Ford-Cosworth twee anonieme jaren mee met een twin turbo V6, maar vanaf 1987 gingen de partners weer op de oude voet verder. De 3,5 liter HB werd een succes in de vroege jaren '90, en won uiteindelijk de laatste Ford-titel met Michael Schumacher en Benetton in 1994.

Na Benetton's switch naar Renault ging Ford over op een partnerschap met Sauber, maar ook die relatie kwam aan een einde toen de Amerikaanse autogigant betrokken raakte bij het F1-project van Paul en Jackie Stewart. Na drie wisselvallige jaren en één overwinning voor Johnny Herbert zag Ford genoeg in het team om de volledige controle over te nemen in 2000.

Onder het label van recent aangekocht Brits luxemerk Jaguar probeerde Ford het nieuwe Ferrari te worden. Helaas werden de vijf seizoenen gekenmerkt door een stoelendans van toppersoneel en coureurs en een compleet gebrek aan visie. De ironie was compleet toen klantenteam Jordan in 2003 de laatste Grand Prix overwinning voor een Ford-motor scoorde.

Eind 2004 verkocht Ford de complete operatie voor een symbolisch bedrag van 1 pond aan drankjesfabrikant Red Bull, een oude bekende van de Sauber-jaren. De rest is geschiedenis.

Cirkeltje rond

Ford heeft het cirkeltje nu rondgemaakt door zich juist aan te sluiten bij Red Bull Racing als financiële en (licht) technologische partner van het Powertrains motorproject. Nu Honda en Porsche buiten beeld zijn verdwenen heeft het team uit Milton Keynes immers alle mogelijke hulp nodig. Vanaf 2026 zullen er in de fabriek Red Bull-Ford motoren van de band rollen.

Formule 1
  • Ford, Formula 1, Wikimedia Commons, Red Bull Content Pool