'McLaren en Honda praten toch over reünie'

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: na de stoelendans rond Red Bull's Powertrain-project zijn McLaren en Honda alsnog weer in elkaars armen gevallen. Het duo heeft al verkennende gesprekken gevoerd voor een nieuw project vanaf 2026.

'McLaren en Honda praten toch over reünie'

De naam McLaren-Honda geeft de gemiddelde F1-fan nu gemengde gevoelens. Aan de ene kant staat de combinatie voor de gloriedagen van beide merken met Alain Prost, Gerhard Berger en Ayrton Senna tussen 1988 en 1991, waarbij er vier rijderstitels en vier constructeurstitels op rij gescoord werden. De succesperiode stopte door de opmars van Williams en de exit van Honda aan het einde van 1992.

Aan de andere kant komen er echter beelden op van rokende hybride bolides waar een teleurgestelde Jenson Button, Stoffel Vandoorne of Fernando Alonso elk weekend weer uit moest klauteren. Een nieuw partnerschap voor het hybride tijdperk brak de mythische status van de naam volledig af, en leverde hoegenaamd geen goed resultaten op. Het enige dat het tweede McLaren-Honda hoofdstuk deed was een grofgebekte Fernando Alonso verheven tot de status van cultheld.

McLaren-Honda Part 3

Na de beschamende recente geschiedenis van McLaren-Honda lijkt het concept van een derde samenwerking zo goed als krankzinnig. Door een samenloop van omstandigheden is het echter opnieuw een mogelijkheid geworden.

The Race meldt namelijk dat de twee al verkennende gesprekken gevoerd hebben over het leven na 2026. Nu beide partijen onder volledig nieuw management zitten kan er immers zonder oud zeer gepraat worden.

De motivatie

De motivatie voor de nieuwe gesprekken is door een serie onvoorziene omstandigheden tot stand gekomen. Na de eerste stint in het hybride tijdperk bereikte Honda met Toro Rosso en Red Bull eindelijk de gehoopte successen, maar precies op de piek besloot het topmanagement de sport weer eens de rug toe te keren.

Honda zou zich meer willen richten op het verduurzamen en elektrificeren van het modellenaanbod dan de miljardenhobby die F1 heet. Hierdoor werd Red Bull gedwongen een eigen power unit fabriek op te starten met het oog op 2026. Als teken van dankbaarheid bleven de Japanners motoren leveren tot 2025 om het gat te dichten.

In de tussentijd veranderde Honda echter van management. De nieuwe toppers zetten meteen een plan op om de F1-exit terug te draaien, maar tegen die tijd was het RBPT-project te ver gevorderd. Aangezien Red Bull flirtte met Porsche en Ford - en Honda te trots was om alleen het elektrische deel te doen - werd Red Bull afgeschreven als partner. De overname van Sauber door Audi en de beroerde prestaties van Williams beperkten het lijstje tot een oude bekende: McLaren.

Potente combinatie

Voor McLaren levert een potentiële deal eigenlijk alleen maar voordelen op. Sinds 2021 is het team wederom klant van Mercedes, het team dat vorig seizoen een van de zwakste motoren op de grid had. Het team moet voor de tegenvallende power units grif betalen, iets dat geen issue zou zijn als fabriekspartner van Honda.

Bovendien hebben de Japanners in 2021 en 2022 bewezen inmiddels zeer goed overweg te kunnen met het hybride concept. Aangezien de V6 verbrandingsmotor grotendeels hetzelfde blijft heeft Honda zelfs in 2026 nog een streepje voor. Nu beide partijen nieuw management hebben en de fouten van 2015-2017 al lang en breed uitgemeten zijn kan de nieuwe McLaren-Honda samenwerking best wel eens een potente combinatie worden.

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress