Alonso: 'Lance Stroll kan wereldkampioen worden'

Volgens de Spaanse grootmeester is het Aston Martin-project niet alleen bedoeld om hem naar een derde titel te stuwen. Fernando ziet in nieuwe teamgenoot Lance Stroll namelijk een echte wereldkampioen.

Alonso: 'Lance Stroll kan wereldkampioen worden'

Na een van de meest dramatische silly seasons van de laatste tien jaar zit Fernando Alonso opeens bij het team van Aston Martin. Na het pensioen van Sebastian Vettel en de implosie van de juridische afdeling van Alpine kon de tweevoudig wereldkampioen aanschuiven naast Lance Stroll.

De move leek in alle opzichten een stap terug, behalve de vermeende kans dat Alonso meer vrijheid zou kunnen krijgen om het team naar zich toe te trekken - a la Schumacher - en in de toekomst een verrassende aanval zou kunnen doen op de titel. In een interview voor de site van Aston Martin Racing spreekt de Spanjaard dat scenario echter half tegen. Het maakt de 41-jarige veteraan namelijk opeens niet meer uit welke van de twee Aston Martins het gedroomde succes zal behalen.

Lance mag het doen

Na negentien seizoenen in de Formule 1 vindt Fernando kennelijk dat het niet meer allemaal om hem draait. Hij zal meer dan tevreden zijn als het team wint zonder hem achter het stuur. Met Lance Stroll hebben ze immers al een potentiële wereldkampioen in de gelederen:

"Ik zal nog steeds heel erg trots zijn als het team wint zonder mij in de auto. Ik zal heel trots zijn op de vooruitgang en mijn bijdrage aan het project. Met Lance heeft het team een coureur die super jong is, super getalenteerd is en de mogelijkheid heeft om wereldkampioen te worden. Om hem dat te zien bereiken en daar een rol bij gespeeld te hebben, of dat achter het stuur is of niet, zal speciaal voor me zijn."

"Ik ken Lance al elf jaar. We ontmoetten elkaar in 2012 toen ik bij Ferrari zat - hij zat in de Ferrari Academy. En ik ken zijn vader al vele jaren. Hij is een goede vriend van me. Ik ben een paar keer bij hem thuis geweest in Canada, verschillende sporten spelen en genieten van tijd samen. Ik kan me de pole position van Lance in Turkije herinneren en meer van zijn andere fantastische prestaties op een natte baan: om te presteren op dat niveau onder moeilijke omstandigheden moet je een speciaal gevoel voor de auto hebben."

Het grote plaatje

Alonso's uitspraken laten zien dat de oude ijzervreter inmiddels lijkt te denken aan het grotere plaatje. Het is niet voor niets dat hij eerder liet doorschemeren oren te hebben naar een managementrol bij het team uit Silverstone. Ongeacht hoe goed hij nog is begint de tijd immers te dringen. Toch heeft Fernando geen haast met het project. Het kan dus nog jaren duren voordat Aston Martin echt een bedreiging wordt voor de grote drie:

"Ik denk niet aan tijdlijnen en hoe lang het zal duren voor het team om races te winnen. Ik zal het race voor race nemen, seizoen voor seizoen. Wat belangrijk is dat we progressie blijven boeken. We moeten blij zijn met elkaar en elkaar helpen. Aston Martin moet me helpen de resultaten en doelen die ik heb om te bereiken en ik moet het team helpen om elke race, elk jaar vooruitgang te boeken en dichter en dichter bij de top te komen."

"Ik zal al mijn ervaring en kennis gebruiken om het team te helpen de tijd die nodig is om wereldkampioen te worden te verkorten. Zal ik achter het stuur zitten wanneer die tijd komt? Dat weet niemand. Het is onmogelijk om te voorspellen. Maar wat zeker is is dat ik mijn best zal doen."

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team, NLBeeld / Proshots