Voormalige Jordan Grand Prix-fabriek op sloopnominatie

Het voormalige hoofdkwartier van het legendarische underdog team gaat binnenkort tegen de vlakte. De faciliteit tegenover het circuit van Silverstone moet plaats gaan maken voor de nieuwe fabriek van Lawrence Stroll's Aston Martin. Daarmee gaat meer dan 30 jaar F1-historie verloren.

Voormalige Jordan Grand Prix-fabriek op sloopnominatie

Het is inmiddels alweer bijna twintig jaar geleden dat Eddie Jordan de sleutels van zijn fabriek in Silverstone uit handen gaf. Inmiddels is zijn team na vijf naamswijzigingen zo goed als vergeten, maar de impact van Jordan Grand Prix kan niet onderschat worden.

Het team hielp immers talenten als Jean Alesi, Rubens Barrichello, Eddie Irvine, Ralf Schumacher, Takuma Sato en uiteraard de grote Michael Schumacher de Formule 1 in.

Met Damon Hill en Ralf Schumacher pakte het team een eerste overwinning met een 1-2 op een verregend Spa in 1998. Een jaar later wist Heinz-Harald Frentzen zelfs een legitieme aanval op de titel te openen. Het zou de laatste keer zijn dat een priveteam de strijd aanging met de grote jongens tot het debuut van Brawn GP tien jaar later.

Ten dode opgeschreven

Maar zoals altied kwam an dat gejakker een end. Na het verlies van het Honda-motorcontract aan BAR schoof Jordan langzamerhand naar de afgrond. Een fortuinlijke winst voor Giancarlo Fisichella op Interlagos was in 2003 nog een mooi hoogtepuntje, maar het einde was onvermijdelijk.

Aan het begin van 2005 verkocht Eddie Jordan zijn toko aan de Midland Group, waardoor een carroussel van naamswijzigingen gestart werd.

Na MF1 Racing (Midland Formula 1), Spyker MF1 Racing, Spyker F1 Team, Force India en Racing Point draagt de fabriek in Silverstone nu de naam Aston Martin Racing. Die laatste naamswijziging is cruciaal gebleken, want na 31 jaar is ook de fabriek ten dode opgeschreven.

Cafetaria en sportschool

AMR-eigenaar Lawrence Stroll heeft namelijke grootste plannen met zijn groengeverfde renstal. De Canadees heeft de opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw complex ter waarde van een slordige 200 miljoen dollar.

De verbeterde faciliteiten moeten zijn team gaan helpen een serieuze aanval te kunnen openen op Mercedes, Ferrari en Red Bull. Helaas voor fans van het oude Jordan betekent dit echter dat de historische gebouwen plaats zullen moeten maken.

De oude fabriek wordt overigens niet vervangen door een high tech windtunnel, simulator of carbonfiber weefmachines. In plaats daarvan komt er een kantine, sportschool en een magazijn. In een video uitgebracht door AMR sprak projectmanager Guy Austin zijn lichte teleurstelling uit over het bouwproject. Hij overzag in 1990 namelijk het ontwerp en de constructie van de originele fabriek:

"Ik overzag het ontwerp en de bouw voor Eddie Jordan in 1990. Dus wat is het plan hier? Nou, sinds we in Building One [de nieuwe fabriek] getrokken zijn, zullen we deze volgende zomer tegen de vlakte gaan gooien, wat op vele manieren triest zal zijn."

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team