Vijay Mallya is één van die controversiële figuren die de Formule 1 voorheen zoveel kleur gaven. Als zoon van een biermagnaat kwam de Indiase zakenman niets tekort: al op 28-jarige leeftijd werd hij voorzitter van de enorme United Breweries Group. In 2005 breidde hij zijn portfolio uit met Kingfisher Airlines, vernoemd naar het immens populaire biermerk van UBG.
Twee jaar later kwam hij op het toneel van de Formule 1 door het noodlijdende Spyker over te nemen. In 2008 stond de eerste Force India F1-wagen klaar, al was dat eigenlijk een licht aangepaste Spyker. Mallya runde het team op een relatief beperkt budget, maar wist toch enkele indrukwekkende resultaten te behalen. Pole position en een tweede plek voor Giancarlo Fisichella op Spa in 2009 was een vroeg hoogtepunt.
Bankfraude
Zoals elke flamboyante F1-teameigenaar schuwde Mallya de nodige controverse niet. Terwijl hij uitgebreid aan het feestvieren was met een jetset lifestyle raakten zijn eigen jets namelijk aan de grond. Eind 2012 stortte Kingfisher Airlines namelijk volledig in.
Hierdoor bleven 17 Indiase banken met grote onbetaalde leningen zitten, in totaal zo'n 1.35 miljard dollar. In plaats van mee te werken met de autoriteiten verdween Vijay naar Engeland. Al snel werd hij aangeklaagd voor het moedwillig failliet laten gaan van zijn bedrijf, fraude en witwaspraktijken. De financiële fallout leidde er in 2018 toe dat Force India verkocht werd aan Lawrence Stroll's Racing Point F1.
Vier maanden
Mallya werd in 2017 gearresteerd in Londen. Vijf jaar later wacht hij nogal altijd zijn uitlevering af. Volgens de Indiase autoriteiten moeten er eerst 'geheime' procedures afgerond worden voordat Vijay overgevlogen kan worden. In de tussentijd heeft de rechtbank zich beziggehouden door een vonnis uit 2017 eindelijk uit te voeren.
Destijds werd Mallya veroordeeld voor minachting van het hof. Met een donatie van 40 miljoen dollar aan zijn zoon en twee dochters handelde Mallya in strijd met een eerder vonnis waarin hij verboden werd zijn fondsen te gebruiken. Vijf jaar na het incident legt de rechtbank hem een gevangenisstraf van vier maanden op.
ENORME boete
Naast vier maanden in de bak moet Mallya een boete van maar liefst 2000 roepie betalen aan het hof. Dat is omgerekend nog geen vijfentwintig euro. Voor een man die miljarden schuldig is aan 17 banken en een landgoed op een wolkenkrabber had voelt de boete waarschijnlijk als een belediging. Mocht Vijjay de €24,96 toch niet kunnen opbrengen, dan worden er nog eens twee maanden aan zijn straf vastgeplakt.
- ProShots / DPPI, Red Bull Content Pool