Snoepje van de week: Spyker C8 Laviolette LM85

Victor Muller mag dan wel een irritante luchtfietser zijn, maar zijn eerste product blijft gewoon gaaf. Van deze speciale C8 worden we nog altijd warm.

Snoepje van de week: Spyker C8 Laviolette LM85

Heel even konden we er trots op zijn: Spyker, de enige echte Nederlandse supercarbouwer. Het eerste model uit Zeewolde, de C8 Spyder werd in 2000 gepresenteerd op de Birmingham Motorshow. Een jaar later was het tijd voor de coupe-versie, genaamd Laviolette.

Beide auto's grepen de aandacht met hun bijzondere lijnen, overvloed aan chroom en in diamantpatroon gestikt leer en extreem veel aandacht voor detail. Elementen zoals het (levensgevaarlijke) airbagloze stuur en de open schakelinrichting zijn nog steeds indrukwekkend. Een 4,2 liter Audi V8 met 400 pk zorgde er bovendien voor dat het met de prestaties ook wel snor zat.

Spyker Squadron

Kort na de introductie van beide C8-varianten besloot Spyker de reputatie van het merk aan te sterken door deelnames aan de 24 uur van Le Mans met het 'Spyker Squadron' team. Met een tot 487 pk opgefokte C8 Double 12S hoopten Muller en co indruk te maken in de GT2-klasse, waar ook grote namen zoals Porsche en Ferrari actief waren. Het succes bleef echter uit. Een unieke open Spyder had van 2005-2008 meer succes, waarna het team weer overstapte op de Laviolette. De gewilde eerste overwinning kwam er echter nooit, ondanks een aantal podiums.

De C8 Spyder GT2-R kreeg later gewoon een dak.

LM85

Om het relatieve succes van het raceprogramma te vieren kwam Spyker in 2009 met de LM85. Het speciaaltje was echter geen 'raceauto voor de straat', maar gewoon een Laviolette met een unieke aankleding. De betekenis van de afkorting laat zich raden: LM stond uiteraard voor Le Mans, terwijl 85 het favoriet startnummer van de Spyker Squadron was. Het belangrijkste herkenningspunt van de LM85 was uiteraard het two tone Burnt Orange / Gun Metal kleurenschema, geleend van de racers. Er werden slechts 24 gebouwd.

Nummer veertien

Een van die 24 vonden we terug op veilingsite Bring A Trailer. LM85 #14 werd gebouwd in 2010, maar bleef tot 2015 bij de fabriek rondhangen. Een Russische zakenman nam de auto mee naar huis, maar uiteindelijk belandde de C8 in Amerika. Vorig jaar nam de de huidige verkoper de Spyker over. In elf jaar heeft de LM85 slechts 1.200 kilometer gelopen. Desondanks is de Audi V8 vorig jaar nog onder handen genomen door Imengines uit het Neerlandse Vorstenbosch. Zoals je mag verwachten zitten alle bonnetjes erbij.

Echte Spyker

Omdat het om een nieuwe model gaat is het prachtige propeller-stuur helaas niet aanwezig. In plaats daarvan moet je je handen leggen op een wiel dat uit de schappen van Lamborghini geplukt is. Ook geen straf, maar toch minder speciaal. Gelukkig is het open schakelmechanisme nog wel aanwezig, net als alle andere prachtige details. Zoals het een Spyker betaamt glimt het interieur aan alle kanten.

Kerngezond

Het is niet alleen een mooie auto om in te zitten. Met dubbele wishbones, veren van Eibach, dempers van Koni, AP Racing remmen en een handgeschakelde zesbak van Getrag kun je ook op de weg je lol niet op. De kerngezonde V8 met vijf kleppen per cilinder levert nog altijd 400 pk en 479 Nm aan het Drexler limited slip differentieel. De standaard sprint van nul naar honderd klaar je in 4,5 seconden. De top ligt op een mooi ronde 300 kilometer per uur.

Geen bodemprijs

De Spyker C8 Laviolette LM85 wordt zonder bodemprijs aangeboden, maar een koopje zit er helaas niet in. Spykers zijn na het herhaaldelijk omvallen van het bedrijf namelijk steeds gewilder geworden. Met nog acht dagen te gaan is het hoogste bod al 280.000 dollar, omgerekend zo'n 238.000 euro. In juli van vorig jaar ging een LM85 in Engeland weg voor omgerekend 263.000 euro. Mocht je willen genieten van het absolute hoogtepunt van Spyker Cars, dan moeten je zakken dus een stuk dieper zijn dan die van Victor Muller. Een bod doen kan hier.

Cargasm
  • Bring A Trailer