VIDEO: Jordan F1 V10 zet ronderecord op Macau

Formule 1 op Macau? Ja, in 2003 kon dat gewoon! Jordan zette met de demorun meteen een verpletterend ronderecord neer.

VIDEO: Jordan F1 V10 zet ronderecord in Macau

Max Verstappen mag er dan inmiddels een hekel aan hebben, maar sommige stratencircuits spreken nog altijd tot de verbeelding. Het Guia Circuit van Macau is er zo één. De baan combineert razendsnelle stukken langs de haven met extreem krappe en technische secties bovenaan de heuvel, met als absolute klapper de eng smalle Melco Hairpin.

Door de layout van het circuit heeft de Formule 1 er nooit voet aan wal gezet. In 2003 reisde het team van Jordan echter toch af naar het ministaatje om een ronde op snelheid af te leggen.

De Jordan EJ13 was dat seizoen geen hoogvlieger, maar op Macau kwam de door een 810 pk sterke Ford-Cosworth V10 aangedreven bolide toch tot zijn recht. Na wat aanpassingen aan het stuurhuis om de hairpin te kunnen halen was de wagen klaar voor zijn demorun. Met Ralph Firman achter het stuur ging de Jordan alsnog op weg naar een absoluut record.

De Brit klokte een tijd van 1:55, maar liefst 18 seconden sneller dan de Formule 3 polesitter dat weekend. Omdat het geen raceronde was telde de tijd officieel niet mee, maar de PR-stunt was geslaagd. Jordan's optreden zou de eerste en enige volgas demorun van een F1-auto op Macau blijven. Aangezien de huidige auto's dezelfde lengte hebben als een S-klasse is een nieuwe poging onmogelijk geworden.