Verstappen klaar met stratencircuits: 'Totaal niet leuk meer met deze auto's'

Ondanks zijn succes op tijdelijke circuits beleeft Max er geen lol meer aan. De nieuwe generatie F1-auto's is volgens de Nederlander helemaal niet gemaakt voor de hobbelige banen.

Verstappen klaar met stratencircuits: 'Totaal niet leuk meer met deze auto's'

Onder de vleugels van Liberty Media profileert de Formule 1 zich steeds meer als entertainment in plaats van een sport. De gemiddelde Grand Prix is in de ogen de Amerikanen een groot concert met een circuitje erbij. De Grand Prix van Miami en de aankomende race in Las Vegas zijn daar de grootste voorbeelden van.

Die super-commerciële insteek zorgt ervoor dat steeds meer moeilijk bereikbare klassieke circuits vervangen worden door lucratieve evenementen midden in populaire wereldsteden. Bijkomend nadeel is de groeiende hoeveelheid hobbelige, ongeïnspireerde en slecht doordachte stratencircuits.

Geen lol meer aan

Voor tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen is die ontwikkeling een doorn in het oog. De Nederlander is immers een fervente fan van het circuit van Spa, dat nog altijd met uitsluiting bedreigd wordt. Eerder waarschuwde hij al voor de agressieve toename van straatraces op de kalender. Tegenover FORMULE1 Magazine deed hij er nog een schepje bovenop. Volgens Verstappen zijn de huidige autos'a namelijk totaal niet geschikt voor de ruwe oppervlakken van stratencircuits:

"Formule 1-auto’s zijn daar echt niet voor gemaakt. Ik vind stratencircuits totaal niet leuk meer. Met de oude [generatie] auto’s was het nog wel te doen, maar nu... In Monaco en Singapore was ik zwaar teleurgesteld hoe de nieuwe auto’s door de straten gingen. Te zwaar, te stijf, je kunt er geen kerbs meer mee nemen. De auto’s zijn er gewoon niet voor gebouwd."

Leuk voor de plaatjes

Verstappen's commentaar komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vanwege versimpelde reglementen moeten de huidige auto's het immer doen zonder de geavanceerde hydraulische ophangingssystemen van vorig jaar. Bovendien loont het bij een ground effect auto om de wagen zo stijf mogelijk af te stellen. Een losjes afgestelde auto helt immers teveel over, waardoor de vloer te ver omhoog komt en downforce verloren gaat.

Om die redenen schrijft Max het concept van straatraces an sich volledig af. De Grand Prix dienen volgens hem voor weinig meer dan leuke promoplaatjes:

"Stratencircuits zijn leuk voor de plaatjes, maar niet voor het racen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool