Las Vegas begint al te dreigen: 'Wij willen voor altijd op de kalender staan'

As het aan de organisatie van Las Vegas ligt komt de Formule 1 nooit meer van ze af. Het betonnen circuit in de beroemde gokstad moet namelijk een permanente plek gaan innemen op de kalender.

Las Vegas begint al te dreigen: 'Wij willen voor altijd op de kalender staan'

Voor de puristische F1-fan zijn de laatste jaren een hel geweest. Naast alle randzaken zoals halo's, regenbogen en Sprints is de Formule 1 zich namelijk steeds meer tegen de eigen kern gaan keren. In plaats van deals te sluiten met iconische, historische circuits gaat de sport gretig achter het grote geld aan in het Midden Oosten en Amerika.

Rechtenhouder Liberty Media wil immers zoveel mogelijk nieuwe markten aanboren. Die insteek werd al snel gekoppeld aan de promotiedrift van lokale overheden en reisbureau's, waardoor het versieren van wereldsteden met stratencircuits een hot item werd. Het nieuwste voorbeeld van die formule is de betonbak waar we binnenkort de Grand Prix van Las Vegas zullen zien.

All about the money

Het doodsimpele rondje over The Strip heeft bij de meeste fans weinig indruk gemaakt, maar net zoals het parkeerplaatscircuit van Miami biedt Las Vegas een perfecte kans om enorme winsten binnen te halen.

De bereikbaarheid is immers perfect, er is voldoende ruimte voor evenementen en concerten en de ticketprijzen kunnen lekker hoog gehouden worden. De kwaliteit van het daadwerkelijke racen is daaraan uiteraard ondergeschikt.

Verdwenen Grand Prix

De flinke winstmarges zijn echter geen garantie op succes. We hebben immers maar al te vaak gezien dat circuits na een paar jaar van de kalender verdwijnen, of er nu publiek is of niet. In recente jaren zijn Valencia, Hockenheim, Sepang, de Nürburgring, Korea, India, en Sochi om verschillende redenen verdwenen. In Vietnam kwam de race zelfs niet eens van de grond. Om wat voor reden dan ook kan er in theorie hetzelfde gebeuren met de Grand Prix van Las Vegas.

Het ambitieuze Yeongam-circuit in Korea werd nooit afgebouwd.

Met de garantie van Liberty

Las Vegas heeft echter een troefkaart achter de hand om een burnout te voorkomen. In tegenstelling tot alle andere races op de kalender heeft Liberty Media namelijk een aandeel genomen in de Grand Prix. Falen is dus eigenlijk niet eens echt mogelijk.

Tijdens een BlackBook Motorsport Forum gaf organisatielid Emily Frazier aan die steun ten volste te zullen gebruiken. Frazier wil van Las Vegas een permanente toevoeging aan de kalender maken. Daarbij zijn de overige Amerikaanse races bovendien geen obstakel:

"We hebben een stuk land gekocht met de intentie om daar een race te houden. Ik denk niet dat er een intentie is om hier maar drie jaar te zijn. We willen hier voor altijd zijn. Dit is zo'n unieke markt en een plek waarvan we denken dat we de sport kunnen blijven groeien. Dus we zijn heel enthousiast over het soort permanente infrastructuur dat er zal zijn.

"We hebben zo'n goede relatie tussen de drie verschillende Amerikaanse gebieden [die F1-races organiseren] dat we best nauw samenwerken om er zeker van te zijn dat we de kansen maximaliseren. De teams van de andere twee circuits werken hand in hand met elkaar. De evenementen zullen elkaar perfect aanvullen."

Tot aan het einde der tijden zullen we dus één keer per seizoen een drie dagen lange reclame voor de gokstad aan moeten zien.

Formule 1
  • F1 Las Vegas Grand Prix, Red Bull Content Pool