Circuit Saoedi Arabië opnieuw aangepast voor de veiligheid

Het Jeddah Corniche Circuit gaat voor de tweede keer op rij op de schop. Met hogere kerbs en grotere uitloopstroken moet de krappe baan een stuk veiliger gaan worden. Over de dreiging buiten het circuit wordt echter geen woord gerept.

Circuit Saoedi Arabië opnieuw aangepast voor de veiligheid

Vorig jaar kwam het Jeddah Corniche Circuit voor het eerst op de kalender terecht. Het levensgevaarlijke stratencircuit was maar net op tijd klaar voor de Grand Prix en leverde al meteen het nodige spektakel op. Door de hoge muren, minuscule uitloopstroken, vele blinde bochten en bijzonder hoge snelheden werd de baan aangemerkt als één van de gevaarlijkste op de kalender. Ondanks schuivers van de beide Ferrari's, Nicholas Latifi en Mick Schumacher verliep het weekend relatief soepel.

Dit jaar werden er door de komst van de nieuwe ground effect auto's met hogere 18-inch wielen meteen concessies gedaan om de veiligheid te verbeteren. Mick Schumacher bewees echter dat er meer werk nodig was door zijn Haas aan stukken te slaan in de kwalificatie. Als klap op de olieraffinaderij was de situatie naast het circuit dat weekend ook niet bepaald stabiel te noemen.

Tweede ronde

De aanpassingen die dit jaar gedaan zijn waren kennelijk niet genoeg voor moederbedrijf Saudi Motorsport Company. Volgend jaar wordt er namelijk opnieuw gesleuteld aan de layout van het Jeddah Corniche Circuit. Opnieuw ligt de focus op het verbeteren van het zicht en het vergroten van de uitloopzones, maar de organisatie heeft ook een poging gedaan de duizelingwekkende snelheden te verminderen.

Kerbs en strips

In een poging de coureurs af te remmen zijn er bij bocht 4, 8, 10, 11, 17 en 23 hogere kerbs geplaatst. Gezien de crash van Mick Schumacher klinkt dat tegenstrijdig, maar een hogere kerb moet de rijders ertoe bewegen het rustiger aan te gaan doen.

Wanneer ze wél de controle verliezen zullen die hogere drempels echter niet meewerken. Een mildere vorm zal worden toegepast bij bocht 2, 14, 19, 20 en 21. Daar worden 'rumble strips' toegevoegd die de auto door elkaar moeten schudden. Dat moet de coureurs motiveren niet te wijd te gaan.

Uitloopzones en snelheidsvermindering

Wanneer het wel misgaat hebben de coureurs meer ruimte gekregen in bocht 8, 10, 14 en 20. Bij die laatste twee is de binnenste muur teruggezet met respectievelijk 7.5 en 5 meter om het zicht te verbeteren. De ontstane extra ruimte mag uiteraard niet gebruikt worden als onderdeel van het circuit.

Bij de snelste bochtencombinatie (22/23) is door middel van gewijzigde plaatsing van de hekken en de toevoeging van hogere kerbs een poging gedaan om de snelheden te verminderen met maar liefst 50 kilometer per uur.

Geen alternatief

De tweede serie tweaks aan het Jeddah Corniche Circuit voelt nog steeds als water naar de zee brengen. Het haastig bij elkaar geraapt, claustrofobische stratencircuit zal nu eenmaal nooit een topniveau bereiken.

De Saoedi's hebben echter geen keus. De beloofde Spa-concurrent in de op dit moment nog grotendeels fictionele 'entertainment stad' Qiddiya laat immers nog steeds op zich wachten.