VCARB viert Internationale Vrouwendag in Saoedi Arabië

Het zusterteam van Red Bull heeft voor het weekend in Jeddah beide wagens voorzien van alle namen van de vrouwelijke medewerkers. VCARB viert daarmee Internationale Vrouwendag temidden van het onderdrukken Saudische regime en de lopende Horner-affaire.

VCARB viert internationale vrouwendag in Saoedi Arabië

De plek op de kalender voor de Grand Prix van Saoedi Arabië heeft voor een opvallende situatie gezorgd in Jeddah. Op de dag van de kwalificatie is het namelijk ook Internationale Vrouwendag, een dag in het teken van vrouwenrechten, gelijkheid en de strijd tegen geweld en misbruik van vrouwen.

Met een van de meest onderdrukkende regimes op de achtergrond probeert de Formule 1 alsnog de dag te vieren. Red Bull's zusterteam Visa Cash App RB probeerde het evenement kracht bij te zetten door de namen van alle vrouwelijke medewerkers op de auto's van Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda te plakken.

Nare bijsmaak

VCARB's nobele gebaar heeft voor sommigen helaas een nare bijsmaak gekregen vanwege de nog altijd voortslepende controverse rond Red Bull Racing-chef Christian Horner en zijn vrouwelijke personal assistant.

Op de donderdag kwam namelijk naar buiten dat de dame - met behoud van loon - geschorst zou zijn door het team als gevolg van de affaire. De PA was eerder alweer werkzaam op de fabriek, maar reisde vorige week niet af naar de seizoensopener in Bahrein. De schorsing wordt in bepaalde kringen gezien als het monddood maken van een vrouw met een legitieme, traumatische zaak, ondanks de vrijspraak van Horner in een intern onderzoek.

Broodnodige afleiding

Amna Al Quibasi, VCARB F1 Academy-coureur.

Het is voor VCARB en Red Bull als geheel te hopen dat de steunbetuiging door het bredere publiek iets positiever opgevat zal worden. Het nieuws in F1-kringen wordt - mede door de bijzonder saaie eerste Grand Prix - gedomineerd door de interne chaos bij het team. Wellicht zal een enerverende race in Jeddah de aandacht eindelijk een keer afleiden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool