Villeneuve: 'Gevaarlijke Lance Stroll zou geschorst moeten worden'

Volgens de wereldkampioen van 1997 mag zijn landgenoot wel even een race op de strafbank. De actie tegenover Fernando Alonso bestempelt Jacques als 'zielig' en 'extreem gevaarlijk. Op een recht stuk schijnbewegingen maken heeft bovendien niets te maken met racen.

Villeneuve: 'Gevaarlijke Lance Stroll zou geschorst moeten worden'

De Grand Prix van Amerika leek even saai te worden, maar bij de safety car herstart na het slippertje van Valtteri Bottas kwam er opeens toch leven in de tent. Een inhaalactie van Fernando Alonso op Lance Stroll op de back stretch liep namelijk af met een heuse vliegtuigcrash.

Met meer dan 300 kilometer per uur koos de Alpine kort het luchtruim na contact met de Aston Martin. Als door een wonder kon Fernando echter door na een pitstop. Lance kon echter al gaan douchen.

Zwakke straf

De stewards oordeelden dat Stroll door bijzonder laat naar links te schieten een gevaarlijke manoeuvre gedaan had die de crash uiteindelijk veroorzaakt. Lance kreeg een gridstraf van drie plaatsen en twee strafpunten op zijn superlicentie voor zijn rol bij het incident.

Volgens beroemde landgenoot Jacques Villeneuve is dat echter niet genoeg. De voormalig wereldkampioen heeft maar al te graag de pik op de jonge Strulovitch, en greep het incident aan om tegenover Formule1.nl Lance nog een paar raken vegen uit de pan te geven:

"Als ik het heb over gevaarlijk rijgedrag, dan heb ik het over Lance Stroll. Hij zou voor een race geschorst moeten worden voor het Fernando Alonso-incident. De FIA is heel laks geweest in de Formule 1 en lagere klasses met coureurs die op het rechte stuk naar buiten zwaaien, terwijl dat het meest gevaarlijke is wat er is, en het laatste wat je wil zien. Het is zielig en extreem gevaarlijk."

"Door van je lijn af te zwaaien op het rechte stuk breng je andere coureurs in gevaar - mogelijk levensgevaar. Omdat je een enorm ongeluk zoals dat kan veroorzaken. En zo'n actie doe je bewust, niet omdat je een fout maakt. Dus het is echt onacceptabel."

Voorbeeld stellen

Villeneuve constateert dat late bewegingen op het rechte stuk steeds meer voorkomen in de autosport. Daar moet - zeker in de open wheel categorieƫn - meteen een einde aan komen volgens de Frans-Canadees. De FIA moet harder optreden bij dit soort overtredingen en een voorbeeld stellen van coureurs zoals Stroll:

"De FIA moet naar voren stappen en meer penalties uitdelen voor zo'n soort actie. Zelfs als het niet tot een ongeluk leidt. Want we hebben geluk gehad dat het niet eerder misgegaan is. En het begint al in de lagere klasses. In Formule 4 en Formule 3 zie je soms jongens rijden alsof ze in een videogame zitten. Maar racen is gevaarlijk en dit soort acties hebben niets te maken met racen - of goed verdedigen. Alonso had geluk dat het goed afliep voor hem."

Formule 1
  • Formule1.nl
  • BrunoPress