Alonso: 'Betrouwbaarheid Alpine net zo slecht als McLaren-Honda'

Bij de Grand Prix van Mexico kreeg Fernando Alonso een onaangename flashback te verduren. Voor de zoveelste keer dit seizoen gaf de Renault-motor in zijn Alpine er de brui aan. Na de race trok Fernando een pijnlijke vergelijking met zijn beruchte McLaren-Honda tijd.

Alonso: 'Betrouwbaarheid Alpine is net zo slecht als McLaren-Honda'

Het leek even zo mooi te gaan voor Alpine in Mexico City. Met Fernando Alonso en Esteban Ocon beiden in goede posities leek het Franse team de greep op de vierde plek in het constructeurskampioenschap te versterken. Dat scenario ging echter resoluut de prullenbak in toen de power unit van Alonso er op gewelddadige wijze een einde aan maakte. Tegenover RaceFans was Fernando extreem gefrustreerd na het incident

"Voor auto 14 zijn er altijd betrouwbaarheidsproblemen. Met 20 ronden te gaan verloor ik een cilinder, dus ik reed op five cilinders, 20% minder vermogen. Ik zat 20 seconden voor de McLarens en mijn teamgenoot. Ik denk dat de race tot op dat punt exceptioneel was. Austin en hier zie ik als mijn beste twee races wat betreft pace. Het was beter dat de motor opblies en we die rondjes niet meer hoefden te rijden."

Altijd Alonso

Fernando maakte er een flink punt van dat de mechanische problemen vooral zijn auto getroffen hebben dit seizoen. De Spanjaard kreeg maar liefst vier keer te maken met motor-gerelateerde problemen, schoof in Australië de baan af met een versnellingsbak issue, en kon in Oostenrijk niet eens starten:

"Ik heb 60 punten verloren dit jaar, dus we tellen er zes bij op, het is rond 66. En natuurlijk hebben alle anderen daar voordeel van, dus iedereen scoort er twee meer dan ze zouden moeten scoren. Maar ja, het is gewoon bijzonder dat er maar één of twee auto's niet finishen elke race en het is altijd auto 14."

"Ik heb volgens mij vijf motoren opgeblazen dit jaar, het probleem in de kwalificatie in Australië, in Oostenrijk ben ik niet eens gestart omdat er een [elektrische] blackout was. Dus ik denk dat het in 19 races, min of meer 50% van de races, waar we niet de punten scoorden die we verdienden. Maar er is niets wat we kunnen doen nu."

McLaren-Honda

De structurele problemen met de betrouwbaarheid van de Alpine doen Fernando denken aan een andere duistere periode uit zijn carriere. In 2015 keerde hij terug bij McLaren om samen met nieuwe motorpartner Honda een kampioenschapsteam op te zetten. Helaas liep dat project uit op een legendarische farce. Het enige grote verschil is volgens Alonso dat alleen zijn auto elke keer stilvalt:

"In het eerste jaar van de Honda hadden we aan het einde van het jaar iets van 72 plaatsen aan gridstraffen, zoiets als dat. Maar bij de Honda was het zo dat beide auto's stilvielen. Dit jaar is het alleen auto 14 die stilvalt."

Veel succes, Alpine

De problemen van Alpine zullen Alonso echter allemaal een zorg zijn. Hij stapt binnenkort immers over naar Aston Martin. Aangezien de Mercedes-motor een stuk betrouwbaarder is zal hij zich daar niet druk over hoeven te maken. Fernando wenst zijn oude team alvast veel succes:

"Ik bedoel, de motor kan de races niet finishen. Het kan geen pech zijn dat je zes of zeven motoren moeten wisselen zoals wij en we finishen nog steeds geen races. Dus ik denk dat ze een hoop werk te doen hebben deze winter, hopelijk niet teveel, maar we zullen zien."

Formule 1
  • BrunoPress
  • FormulaShorts