Alonso loopt leeg over Honda: geen power of betrouwbaarheid

De overstap van Fernando Alonso naar McLaren-Honda is tot nu toe één lange marteling geweest, maar de Spanjaard nam de tegenslagen als een trooper en bleef doorploeteren. Inmiddels is het breekpunt bereikt en komt zijn ware mening naar boven.

Alonso staat aan de vooravond van zijn derde seizoen voor McLaren-Honda en de voortekenen voor 2017 zijn ronduit slecht. Waar het team en dan vooral Alonso in de tweede helft van het afgelopen seizoen eindelijk een beetje leken op te krabbelen zijn de wintertests tot nu toe bar en boos. Motorwissel na motorwissel wordt doorgevoerd en de McLaren draait in Barcelona minder rondjes dan het team zou willen.

Tweevoudig wereldkampioen Alonso ziet dat zijn derde titel verder weg is dan ooit en besluit zijn frustratie niet langer onder stoelen of banken te steken. Hij is klaar met de inferieure Honda-krachtbron en geeft de Japanners hun vet: "We have only one problem: that is the power unit. There is no reliability and there is no power. We are 30km/h down on the straight, every straight." Voor Alonso ligt de grootste pijn bij het gebrek aan power, maar worden er ook amateuristische fouten gemaakt. Verwijzend naar een issue met de olietank die McLaren op de eerste testdag in de pitbox hield: "The oil tank was quite an amateur problem we had that day."

En alsof bovenstaande nog niet genoeg was, had Alonso als absolute KO-stoot de volgende punchline voor Honda. Op de vraag of hij bocht 3 volgas kan nemen antwoordde: "Oh yeah, for us, not only Turn 3. For us nearly all the corners are flat." Cold blooded, we voelen de werknemers op het Honda-kantoor in Japan hier nog dubbelvouwen.

Alonso ziet zich in zijn mening gesteund door zijn teambaas. Gevraagd naar de sfeer binnen het team antwoordde Eric Boullier na de tets van vorige week: "Er zijn constante discussies." Oftewel een politieke correcte omschrijving van het feit dat poep de ventilator heeft geraakt. "We zijn allemaal teleurgesteld over de eerste test, omdat we niet konden doen wat we wilden. Ik weet niet of Honda ons de garanties kan geven die we vragen. Maar we moeten absoluut significante vooruitgang gaan zien", aldus een ontevreden en ondertussen ietwat ongeduldige teambaas.

Lewis Hamilton liet met zijn overstap naar Mercedes zien dat de keuze voor een nieuw team erg goed kan uitpakken. Fernando Alonso bewijst het tegendeel. Hij stapte twee jaar terug over naar McLaren, omdat het team met motoren van Honda de topteams eens goed zou wakker schudden. Het pakte compleet anders uit. Honda ontdekte dat F1-motoren best ingewikkelde apparaten zijn en heeft nog geen betrouwbare en snelle krachtbron weten te leveren. Het zorgde ervoor dat Fernando Alonso geen auto heeft om mee te strijden in de top. Sterker nog, zijn races eindigden regelmatig voortijdig met motorproblemen langs de baan. 

Ondertussen wordt Alonso ook elk seizoen een jaartje ouder en ziet hij langzaam een nieuwe generatie talenten de F1 binnenstromen. Als hij ooit nog een derde wereldtitel op zijn naam wil zetten, dan moet dat snel gebeuren. De Spanjaard krijgt een meer dan riante zak geld om voor McLaren te rijden, maar voor een echte sporter is dat op een gegeven moment niet meer genoeg.  

In het verleden liet Alonso zijn frustratie tijdens races nog wel eens doorsijpelen - het mooiste voorbeeld hiervan is zijn GP2 Engine-rant tijdens Suzuka 2015 - maar toch bleef hij buiten de baan doorgaans een toonbeeld van professionalisme, wellicht omdat er een eindeloze stapel 500 eurobiljetten in zijn trailer klaarlag om zijn tranen te deppen. Deze instelling van niet te veel in het openbaar klagen is een verademing tussen de meer mondig ingestelde coureurs, we zijn benieuwd of Alonso tijdens het komende seizoen vaker uit zijn slof zal schieten. Het hangt samen met de vraag of de Spanjaard ook in 2018 nog in actie komt.

McLaren weet het ook. Op de vraag of Alonso volgend jaar nog voor het team rijdt, antwoordt Boullier met: "Ik hoop het, maar ik weet het niet zeker." De chef steekt nog even wat veren in het achterwerk van zijn ervaren rijder in de hoop hem te houden. "Fernando is nog steeds een topper. De manier waarop hij zich heeft voorbereid op het seizoen is ongelofelijk. Hij is een voorbeeld en een inspiratie voor veel rijders." 

Eric weet ook wel dat hij er met complimentjes alleen niet komt als hij Alonso bij het team wil houden. "Natuurlijk is hij niet gelukkig, want hij wil strijden om de overwinning. Het is aan ons om de McLaren op het niveau te krijgen dat hij verdient." Hij heeft dan ook waardering voor het feit dat ondanks alle problemen de Spanjaard is gebleven. "Iedereen zei na zes maanden al dat het ramp zou worden met hem, maar we zitten in het derde jaar en hij is er nog steeds."  Tegenover Sky Sports herhaalde Bouillier gisteren de verwachting dat zijn ster het bijltje er nog niet bij neer gooit: [..]  hij stapt er niet uit. Hij is een vechter, geen opgever."