Wolff wil perfect seizoen Red Bull voorkomen: 'Wij hebben de coureurs om het tegen te houden'

Red Bull lijkt hard op weg om alle 23 races van 2023 te veroveren. Mercedes-opperhoofd Toto Wolff wil er echter alles aan doen om dat te voorkomen.

Wolff wil perfect seizoen Red Bull voorkomen: 'Wij hebben de coureurs om het tegen te houden'

Het seizoen van 2023 is tot nu toe volledig onder controle van Red Bull Racing. Het team heeft met Max Verstappen en Sergio Perez all zes verreden races gewonnen, waarvan vier met een 1-2. Nu duidelijk is dat Mercedes, Ferrari en Aston Martin niet in de buurt kunnen komen lijkt het team uit Milton Keynes af te stevenen op een perfect seizoen.

De races van Max Verstappen vanaf P15 (Saoedi Arabië) en P9 (Miami) hebben immers al aangetoond dat zelfs een flinke motorpenalty geen echt obstakel is. Een verbetering van het verpletterende winstpercentage van McLaren uit 1988 (15/16 races, 93.75%) lijkt hierdoor goed mogelijk.

Maakt Red Bull de F1 kapot?

De onnavolgbare pace van Red Bull was voor het Oostenrijkse OE24 reden om Mercedes-chef Toto Wolff even aan de tand te voelen. De publicatie vroeg Toto even fijntjes of de dominantie van Red Bull de Formule 1 kapot aan het maken is. De hype en kijkcijfers lopen dit seizoen immers terug nu duidelijk geworden is dat de strijd om beide kampioenschappen eigenlijk al zo goed als gestreden is.

Wolff reageerde opvallend nuchter en neutraal op de bijzonder ironische vraagstelling. Red Bull heeft de zaken nu eenmaal beter op order:

"De F1 heeft altijd zo in elkaar gestoken dat de beste zal winnen. Het reglement is voor iedereen gelijk. Als een team het beter doet, dan moet je dat zonder afgunst erkennen. Red Bull heeft het beste uit de situatie gehaald en het beste werk geleverd. Wij spannen ons in, en de Spanjaarden hopen terecht op Alonso. Hij is de enige naast Red Bull die regelmatig naar het podium rijdt."

Mercedes vecht voor de sport

Nu in de paddock en de media steeds meer stemmen opgaan die voorspellen dat Red Bull maar zal blijven winnen vroeg OE24 naar de prognose van Toto. De boomlange Oostenrijker erkent dat Red Bull de middelen heeft om alles te winnen, maar ziet uiteraard liever niet gebeuren. Een perfect seizoen voor Red Bull zou immers een dramatisch seizoen zijn voor de sport.

Toto doet er daarom alles aan om samen met 'beste coureurs' Sir Lewis Hamilton en George Russell de RBR-gigant af te stoppen. Het enige ingrediënt dat nog mist is een competitieve auto:

"Ik hoop het niet, omdat het voor de Formule 1 niet goed zou zijn. Ze hebben echter een auto waarmee [alle races winnen] mogelijk is. Wij hebben de beste coureurs om dat tegen te houden. We moeten echter ook onze auto verbeteren om dat te verhinderen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool