Alonso blijft hoop houden: 'In 2010 en 2012 had ik ook niet de beste auto'

De overmacht van Max Verstappen en Red Bull doet niets met het zelfvertrouwen van Fernando. De Spaanse grootmeester put hoop uit zijn eerdere ervaringen in 2010 en 2012, waarbij hij een middelmatige Ferrari naar titelkansen wist te slepen.

Alonso blijft hoop houden: 'In 2010 en 2012 had ik ook niet de beste auto'

Temidden van de grote Red Bull en Max Verstappen Show heeft Fernando Alonso zich overtuigend ontpopt als best of the rest. De 41-jarige veteraan heeft maximaal gebruik gemaakt van de verrassend snelle Aston Martin, het ploeterende Mercedes, het typisch chaotische Ferrari en het geklungel van Sergio Perez en is nu nog maar elf punten verwijderd van de tweede plek in het kampioenschap. Alonso greep in zes races maar één keer naast het podiumn en leek in Monaco zelfs even af te stevenen op zijn 33ste overwinning.

Zonder Max...

Het razende succes deed Fernando met weemoed terugdenken aan zijn gloriedagen begin deze eeuw. Tegenover RaceFans uitte hij zijn overtuiging dat zijn huidige prestaties tien of twintig jaar geleden goed genoeg waren geweest voor de leiding in het kampioenschap. Helaas heeft hij echter te maken met de winmachines die Max Verstappen en Red Bull Racing heten:

"Van de seizoenen die ik me kan herinneren, in de jaren '00 of de vroege jaren '10, had ik het kampioenschap geleid met de resultaten die ik dit jaar heb, Maar nu is er Red Bull en Max Verstappen die welke race domineren en zelfs met geweldige resultaten loop je gewoon achter ze aan, elke race."

2010 en 2012

Ondanks alles blijft 'Nando echter hoop houden. De meest ervaren F1-coureur aller tijden heeft zijn laatste twee kansen op de titel namelijk nog vers in zijn geheugen. Temidden van de vorige periode van Red Bull-dominantie wist Alonso immers tot twee keer toe een teleurstellend presterende Ferrari bijna naar de winst te sturen.

In 2010 verloor hij met vier punten verschil de titel aan Sebastian Vettel nadat hij als leider de laatste ronde in Abu Dhabi in ging. In 2012 kwam hij drie punten tekort door een indrukwekkende comeback van Vettel in Brazilië. Aangezien zowel de Ferrari F10 als de F2012 aan het begin van het seizoen al afgeschreven werden ziet Alonso geen reden om 2023 al op te geven:

"We hadden niet de beste auto in 2010 en we kwamen aan de leiding van het kampioenschap aan in Abu Dhabi. We hadden niet de beste auto in 2012 en we vochten nog steeds voor het kampioenschap tot de laatste ronde in Brazilië. Dus het kampioenschap is lang, we zullen niet opgeven."

Formule 1
  • NL Beeld / ProShots, Red Bull Content Pool