Leclerc: 'Ferrari heeft overstuur én onderstuur in dezelfde bocht'

Oude tijden herleven bij Ferrari. Volgens Charles Leclerc had zijn rode bolide een uniek balansprobleem dat negen jaar geleden voor het laatst werd gezien bij de Scuderia.

Leclerc: 'Ferrari heeft overstuur én onderstuur in dezelfde bocht'

Het weekend in Miami was er één om te vergeten voor Ferrari. De crashes van Charles Leclerc in de vrije trainingen en de kwalificatie zorgden al voor een hoop extra werk, en een teleurstellende startpositie voor de Monegask. Op de zondag ging het zelfs nog slechter.

Vanwege problemen met het bandenmanagement viel Sainz terug van P3 naar P5, terwijl Charles Leclerc op pure pace de grootste moeite had de Haas van Kevin Magnussen van zich af te slaan. Leclerc eindigde de race als zevende, achter de als dertiende gestartte Lewis Hamilton.

Onderstuur én overstuur

Vlak na de race werd het duo gespot door de TV-camera's. Zelfs zonder geluid was het overduidelijk waar het debat over ging: de Ferrari was simpelweg onbestuurbaar in Miami. In het persvierkantje gaf Leclerc tekst en uitleg bij de beelden.

Volgens de Monegask is de SF-23 zo inconsistent dat de balans midden in de bochten van overstuur naar onderstuur verschuift, waardoor hij totaal geen vertrouwen in de auto heeft. Daarnaast deed ook de ophanging niet wat het moest doen. De Ferrari sloeg in de hogesnelheidssecties namelijk hard tegen de grond:

"Ik sprak net met Carlos en waar we een gebrek aan hebben in de auto is consistentie. Het is niet eens van bocht naar bocht, het is gewoon in dezelfde bocht dat ik een enorme overstuur-balans kan hebben, en dan een enorme onderstuur-balans. Onze auto heeft zoveel last van de wind. Ik had te maken met een hoop bottoming, zeker in de hoge snelheidssecties, wat iets is dat ik niet echt uit kan leggen want ik had dat gisteren niet en ook niet daarvoor."

2014

Leclerc's klachten doen denken aan een uniek probleem dat maar één keer eerder voorgekomen is in de recente geschiedenis van Ferrari. Fernando Alonso en Kimi Räikkönen kregen negen jaar eerde namelijk te maken met de vergelijkbaar sturende F14 T.

De twee kampioenen scoorden in 2014 slechts twee podiums en geen enkele overwinning met het beroerd steigerende paard. Het lijkt er helaas voor Charles en Carlos zeer sterk op dat dat patroon zich dit jaar zal gaan herhalen.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, Formula 1