Ferrari houdt traditie in ere met naam nieuwe F1-wagen

Met de naam voor de uitdager van 2023 houdt de Ferrari zich vanzelfsprekend aan een rijke traditie. Wederom is er op de naamgeving namelijk geen pijl te trekken.

Ferrari houdt traditie in ere met naam nieuwe F1-wagen

Ferrari is zoals bekend het enige F1-team dat er al vanaf het prille begin bij is. Tussen 1950 en 2023 is er op allerlei gebieden een hoop veranderd, maar een paar dingen bleven consistent: Ferrari's zijn vrijwel altijd rood, en er zit totaal geen logica in de naamgeving.

De Scuderia onderstreepte dat laatste feitje nog maar eens met de bekendmaking van de naam van de F1-wagen voor dit seizoen. Het nieuwe strijdwapen van Charles Leclerc en Carlos Sainz zal namelijk luisteren naar de naam SF-23.

Goed begin

Met 'SF-23' bewijst Ferrari consistent inconsistent te zijn. Het is namelijk slechts de tweede keer in het hybride tijdperk dat de Scuderia twee keer dezelfde combinatie gebruikt. Na een period van relatieve stabiliteit tussen 2001 en 2008 leken de Italianen er alles aan te doen om een patroon te voorkomen.

In 2014 trapte Ferrari het hybride tijdperk af met de F14 T (Ferrari 2014 Turbo), een elegante en effectieve naam gekozen via een poll aan de fans. Vervolgens begonnen ze zelf aan de aanduidingen te sleutelen: F14 T werd SF15-T door de toevoeging van Scuderia. In 2016 werd de T van Turbo echter vervangen voor de H van Hybrid (SF16-H).

Eindeloze feestnummers

In 2017 had Ferrari echter een feestje te vieren met hun 70-jarige bestaan als een autofabrikant, waardoor de naam veranderd werd naar SF70H. Door een compleet gebrek aan inspiratie werd die auto opgevolgd door de SF71H, die kennelijk het 71-jarige bestaan vierde. Vervolgens kwam de SF90 - zonder H, maar óók hybride - vanwege het 90-jarige bestaan van Ferrari als merk.

Met opvolger SF1000 werd de duizendste Grand Prix van Ferrari gevierd in 2020, terwijl de SF-21 vierde dat het 2021 was. Als laatste kwam er nog een jubileummodel: de F1-75 vierde namelijk dat het 75 jaar geleden was dat de eerste Ferrari productiewagen van de band rolde in Maranello.

Terug in vorm?

De F2008 is de laatste Ferrari met een titel op het rekest.

Voor 2023 heeft Ferrari de draad dus toch maar weer opgepakt. De SF-23 bouwt immers voort op de benaming van de weinig succesvolle 2021-auto. Kennelijk waren er even geen jubilea, records of andere festiviteiten om te vieren. Hopelijk voor Ferrari zal de terugkeer naar een logische aanduiding gepaard gaan met effectiever werk op de baan en een serieuze gooi naar de titel.

Het precedent is er in ieder geval al: elke titelwinnende Ferrari van deze eeuw heeft immers het jaartal in de aanduiding. In plaats van een jubileum, record of overstap naar een motortype zou de Scuderia dit jaar best wel eens een nieuw wereldkampioenschap kunnen gaan vieren.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari