Het is officieel: Ferrari kan eigenlijk helemaal niet tellen

In hun vooruitblik op de Grand Prix van São Paulo heeft de Scuderia onbedoeld de beste verklaring gegeven voor hun eindeloze stroom strategische blunders: niemand binnen het team kan echt tellen.

Het is officieel: Ferrari kan eigenlijk helemaal niet tellen

Ze leken in de openingsfase van het seizoen nog serieuze kanshebbers voor de titel, maar gaandeweg verviel Ferrari in een ondankbare rol als het komische clownteam van de paddock. De Scuderia kreeg te maken met beroerde betrouwbaarheid en rijdersfouten, maar leed nog het meest onder de vaak ronduit bizarre strategische beslissingen die er aan de eigen pitmuur gemaakt werden.

Uiteindelijk de-evolueerde de formatie uit Maranello tot op punt dat het team een multiple choice toets voorlegde voor Charles Leclerc en Carlos Sainz om tijdens de race de strategie nog even te bepalen. Met name na de dramatische Grand Prix van Hongarije vroeg iedereen zich af wat er toch in hemelsnaam aan de hand was bij Ferrari. In hun preview van de Grand Prix van São Paulo heeft het team daarop onbedoeld een antwoord gegeven.

Rekenfoutje

Op het eerste gezicht is er met de post weinig aan de hand: het is een standaard riedeltje met feitjes en statistieken over de aankomende race. Als je goed kijkt kun je echter een klassieke Ferrari-fout vinden.

De social media afdeling van het team schijnt namelijk te denken dat de Grand Prix maar liefst 74 ronden lang is. In werkelijkheid is de race eigenlijk drie ronden korter dan dat. De Scuderia lijkt dus te opereren in de veronderstelling dat Grand Prix langer zijn dan de standaard 305 kilometer.

Het verklaart alles

Als we de lijn doortrekken naar de strategieafdeling van Ferrari kunnen we wellicht verklaren waarom de strategieën vaak nergens op lijken te slaan. Volgens de knappe kopen aan de rode pitmuur moeten ze immers veel langer door dan de rest, wat uiteraard het brandstofniveau en de bandenkeuze beïnvloedt.

Misschien is dat de reden dat de Scuderia in Hongarije de waardeloze harde band onder de wagen van Charles Leclerc schroefde. Bovendien moet er voor de extra drie ronden meer brandstof mee, waardoor de F1-75 veel zwaarder en langzamer is dan nodig. Of de social media manager had gewoon vette vingers van de lunch. Dat kan natuurlijk ook nog,

Formule 1
  • Scuderia Ferrari