Rosberg staat perplex: 'Wat is er in hemelsnaam aan de hand bij Ferrari?' 

De wereldkampioen van 2016 kan de acties van de Scuderia totaal niet plaatsen. De verwarrende en bizarre pitstrategie voor Carlos Sainz sloeg volgens de Duitser kant nog wal. Rosberg roept Ferrari-chef Mattia Binotto op eens flink de bezem te halen door zijn team.

Rosberg staat perplex: 'Wat is er in hemelsnaam aan de hand bij Ferrari?' 

Tijdens de Grand Prix van Frankrijk raakte het team van Ferrari in opspraak door de bizarre strategie die het team hanteerde voor Carlos Sainz. Nadat Charles Leclerc zichzelf uitgeschakeld had leek de Scuderia het spoor even bijster te zijn.

Zo moest Sainz zijn engineer meerdere keren corrigeren, kreeg hij het bericht om te stoppen midden in een gevecht met Sergio Perez en werd hij uiteindelijk tien ronden voor het einde naar binnen gehaald. Door de extreme lange pitsstraat en een vijf seconden penalty voor een unsafe release raakte hij zo zijn derde plek kwijt, terwijl hij op de Medium Pirelli's prima door had gekund. Na de race verdedigde Carlos zijn team echter alsnog.

'Wat zijn jullie aan het doen?'

Voormalig wereldkampioen en Sky Sports-analist Nico Rosberg kon echter geen sympathie opbrengen voor de chaotische Scuderia. In zijn column voor de Britse publicatie trok de Duitser fel van leer tegen Ferrari

"Ik keek hoofdschuddend naar Ferrari's strategie voor Sainz. Wat waren ze daar in hemelsnaam aan het doen? Allereerst zat hij midden in een enorm gevecht op de baan en zijn hele team was daar niet eens meer naar aan het kijken, ze waren hun berekeningen aan het doen over pitstop tijden. Ze waren tegen hem aan het praten in het midden van wheel to wheel actie. Ik dacht: 'Jongens wat zijn jullie aan het doen?'."

"En toen zat Carlos op P3 en hij had daar makkelijk kunnen blijven, en de banden waren prima gebleven tot het eind. Hij had zelfs de kans om Lewis te pakken voor P2. Toen haalden ze hem naar binnen en was er geen kans om verder dan de P5 waar hij terechtkwam te komen."

Serieuze veranderingen

De gedachtengang achter de strategie van Ferrari is voor Rosberg een raadsel. De door de F1 voor wappie uitgemaakte analist roept Mattia Binotto dan ook op om schoon ship te maken. Er moeten serieuze veranderingen gemaakt worden als de Scuderia zich met Red Bull wil gaan meten de komende tien races:

"Wat gebeurt hier in hemelsnaam? Echt, ik denk dat het tijd is dat ze daar wat veranderingen maken, een paar serieuze veranderingen."

"De pitstop pakken en niet racen tot het einde, en dan de penalty daar bovenop krijgen... Verschrikkelijke inschatting daar, verschrikkelijk. Ik kan het niet verklaren. Mattia moet echt daar bovenop gaan zitten en daar nu serieuze veranderingen maken, denk ik."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA, Scuderia Ferrari, ProShots / Zuma Press