Leclerc somber na Paul Ricard: 'Ik verdien dit kampioenschap niet' 

Na de kostbare crash in Frankrijk maakte een teleurgestelde Leclerc de balans op. Volgens de Monegask heeft hij nu al 32 punten verspeeld met zijn eigen fouten. Het kampioenschap verdient hij naar eigen zeggen niet.

Leclerc somber na Paul Ricard: 'Ik verdien dit kampioenschap niet' 

Het was de grote schok van een in eerste instantie traditioneel saaie Grand Prix op Paul Ricard: de crash van Charles Leclerc op ronde 18. Vanaf de leiding schoof Leclerc op versleten mediums na een spin de bandenstapel in. Met nog maar twee wielen aan zijn wagen moest de Monegask noodgedwongen opgeven.

Eigen fout

Meteen na het incident rees de vraag of er iets mis was met de F1-75 van Charles. In Oostenrijk bleef zijn gas immers ook al hangen. In de paddock nam Leclerc de schuld echter volledig op zich. Het was geen technisch probleem, maar gewoon een rijdersfout:

"Ik verloor de achterkant, dat is het. [Ik] probeerde te veel aan de buitenkant mee te nemen, maar het wiel kwam waarschijnlijk ergens op het vuil. Het lijkt er niet op dat het [een technisch probleem] was, het was gewoon een fout."

Niet verdiend

Het slippertje op Paul Ricard is de tweede keer dat Leclerc door eigen toedoen punten misloopt. Op Imola reed hij zichzelf op een vergelijkbare manier voorbij bij de Variante Alta chicane, waardoor hij in de muur belandde. Destijds kon hij zijn race zonder al te grote schade vervolgen, maar liep hij toch belangrijke punten mis.

Op het hoge niveau waarin hij dit jaar meestrijdt moet dat volgens Charles niet kunnen gebeuren:

"Het is mijn schuld, en als ik fouten zoals dit blijf maken dan verdien ik het om het kampioenschap niet te winnen. Het niveau is erg hoog dit jaar, ik presteer op een hoog niveau, maar als ik die fouten blijf maken is het zinloos om op een hoog niveau te zitten."

32 punten

Met in totaal 32 punten in het putje en een achterstand van 63 punten in het kampioenschap ziet hij zichzelf niet als iemand die de titel verdient:

“Ik denk dat ik in totaal 32 punten verloren heb, 25 vandaag omdat ik denk dat het waarschijnlijk was dat we gingen winnen vandaag want we waren snel. En zeven in Imola met mijn fout, dus als we aan het einde van het jaar terugtellen, en er ontbreken 32 punten dan weet ik dat dat door mij komt en ik het kampioenschap niet verdiende.

Voor de tweede helft van het kampioenschap moet dit soort dingen aanpakken als ik wereldkampioen wil worden. But for the second half of the championship I need to get on top of those things if I want to be a world champion. Ik zal in erin blijven geloven tot het einde en ik zal het uiteindelijk meetellen, maar op dit moment ziet het er niet geweldig uit."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari