Leclerc wil laatste races gebruiken om Ferrari's strategie te testen

Charles ziet de laatste vijf races van het seizoen als een goede kans voor een experimentje. De Monegask wil kijken of zijn team in het vervolg de strategie goed kan blijven uitvoeren.

Leclerc wil laatste races gebruiken om Ferrari's strategie te testen

Ferrari heeft zichzelf dit seizoen niet bepaald van z'n sterkste kant laten zien. De Scuderia heeft één van de sterkste rijdersduo's en bij vlagen de snelste auto in bezit gehad, maar door een bijna eindeloze stroom aan interne blunders zijn beide kampioenschappen inmiddels verloren.

Vooral de soms ronduit bizarre strategische beslissingen brachten het team onder de aandacht, bijvoorbeeld de beslissing om voor de Hard te gaan in Hongarije, en nieuwe Softs te verspillen in de kwalificatie op Spa. Het probleem werd zelfs zo erg dat Charles Leclerc alle vertrouwen in zijn engineer en strategisten kwijt was, en er via de radio multiple choice toetsen gedaan werden tijdens de races.

De juiste formule

Op Monza en Singapore leek het echter zowaar goed te gaan met de clownschool uit Maranello. Beide keren werden er vanaf de pitmuur geen grove fouten gemaakt, maar bleek Red Bull alsnog gewoon te sterk. Na de race in Singapore was Leclerc dan ook vol goede hoop. De Monegask hoopt dat de goede vorm de laatste vijf races vastgehouden zal kunnen worden:

"Ik wil deze laatste paar races gebruiken voor ons om beter te worden met de uitvoering van de race, in het bijzonder. Ik heb het gevoel dat dit weekend een stap vooruit geweest is. We moeten andere stappen voorwaarts zetten. Het is een stap in de goede richting, en daar ben ik blij om, natuurlijk gefrustreerd met de tweede plek."

"Ik geloof dat we de juiste beslissingen maakten. We waren één van de eersten die slicks monteerden terwijl de baan nog iet perfect droog was, en met deze beslissingen zetten we druk op Perez om te stoppen. Door dat te doen probeerden we het verloop van de race te veranderen. "

Vorm voor volgend seizoen

Carlos Sainz was het roerend eens met zijn onofficiële teamleider. De Spanjaard was minstens zo positief over de laatste twee Grand Prix, maar hamerde erop dat het cruciaal is dat de Scuderia deze vorm vasthoudt. Als het team volgend jaar een serieuze gooi naar de titels wil doen is er immers geen ruimte voor het gestuntel dat dit seizoen gekenmerkt heeft:

"Het is goed nieuws om te zien dat de race aan beide kanten goed uitgevoerd werd. Er zijn nog steeds dingen waarvan ik overtuigd ben dat we ze moeten verbeteren en beter moeten doen, maar het team doet enorme stappen voorwaarts. We leren van elke situatie."

"En zoals Charles zei, deze laatste vijf races, of deze laatste zes als je deze meetelt, zullen een geweldige voorbereiding voor ons zijn om beter te zijn aan de kop volgend jaar. Het is duidelijk dat de auto [op niveau] is, de coureurs, wij er zijn. We moeten gewoon de uitvoering blijven verbeteren en wanneer we kansen hebben, daar gebruik van maken."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari