Wolff ziet niets in afremmen dominant Red Bull: 'Verpest de sport'

Ondanks de totale dominantie van zijn oude rivalen heeft Toto er geen trek in om het speelveld gelijk te trekken. Het afremmen van Red Bull zou volgens de Oostenrijker de Formule 1 volledig verpesten.

Wolff ziet niets in afremmen dominant Red Bull: 'Verpest de sport'

Na zes races en zes overwinningen voor Red Bull is het vrij veilig om de conclusie te trekken dat het team uit Milton Keynes er met beide kampioenschappen vandoor gaat. Na een kort gevecht met Ferrari in de eerste helft van 2022 heeft de kampioensformatie definitief de touwtjes in handen in de zelfverklaarde topklasse van de autosport. In Monaco kwamen topteams Ferrari en Mercedes er zelfs niet eens aan te pas, ondanks een forse update voor de Schwarzpfeilen.

Geen rem erop

Ondanks het aanhoudende drama bij Mercedes voelt opperhoofd en professor Toto Wolff er echter niets voor om iets aan het riante voordeel van zijn rivalen te doen. Zo lang de teams binnen de budget cap blijven ziet Wolff geen reden om via regelwijzigingen verkapte straffen uit te delen. Een dominant team afremmen gaat immers tegen de geest van de sport in:

"Als we met een balance of performance beginnen zullen we de sport verpesten. Dit is een meritocratie, de beste coureur in de beste auto, dezelfde hoeveelheid geld uitgevend, wint het kampioenschap en als je de regels overtreedt in een van de twee moet je hard gestraft worden maar alleen dan en niet omdat je goed werk levert."

"Als je wint in de Formule 1 is dat op kwaliteit en ze hebben gewoon goed werk geleverd. De auto is snel in alle omstandigheden, de coureur is op de top van zijn kunnen, zelfs vandaag en paar keer eraf gaan maar niet [crashen] is een vaardigheid. Je kan zien dat hij gepusht heeft, dus alle credits naar ze."

Twijfelachtige Toto

Toto's woorden komen als een kleine verrassing na meerdere berichten vanuit het kamp van Mercedes over de saaiheid van het kampioenschap. Via die weg leek het team op slecht verhulde wijze druk uit te proberen te oefenen op de FIA en de Formule 1. Vorig jaar deed zette het team nog grotere stappen in die richting via het aanjagen van de Technical Directive gericht op porpoising en de regel rond flexibele vloeren. Wolff is nu kennelijk van gedachten veranderd:

"We moeten het gewoon beter doen, we moeten inhalen, intelligente oplossingen vinden. Hopen dat onze leercurve, ontwikkelingscurve steiler is dan die van hen en hier uiteindelijk weer voor vechten. Het is sport, of het goed is voor de show of niet? Natuurlijk is een sterk gevecht tussen 10 coureurs of tenminste twee veel beter voor ons allemaaal maar het gebeurt niet. Daarom moet je dat gewoon accepteren en weer aan het werk gaan."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool