Berger: 'Red Bull kan McLaren's 1988 gaan evenaren' 

De oud F1-coureur ziet veel overeenkomsten tussen het huidige seizoen de legendarische zegetocht van McLaren 35 jaar geleden. Volgens de Oostenrijker is de kans groot dat Red Bull vrijwel alle Grand Prix van 2023 met overtuiging zal gaan winnen.

Berger: 'Red Bull kan McLaren's 1988 gaan evenaren' 

De geschiedenis van de Formule 1 kenmerkt zich door lange periodes van dominantie. McLaren, Williams, Ferrari, Mercedes en Red Bull hebben in de afgelopen decennia stuk voor stuk periodes gekend waarbij niemand in de buurt kwam.

In al die tijd is één record echter overeind gebleven: het op een haar na perfecte seizoen van McLaren in 1988. Met legendes Ayrton Senna, Alain Prost en de MP4/4 Honda won het team dat jaar 15 van de 16 races, wat resulteerde in een overwinningspercentage van 93.8%. McLaren pakte bovendien bij 15 van de 16 race pole position.

1988 vs 2023

Vijfendertig jaar later zit Red Bull Racing volgens oud-coureur, Toro Ross-chef en DTM-opperhoofd Gerhard Berger op dezelfde koers. Het team heeft tot nu toe alle zes verreden races gewonnen en lijkt geen enkele bedreiging te voelen van Aston Martin, Ferrari of Mercedes.

Als een van de hoofdrolspelers van 1988 als coureur van Ferrari ziet de inmiddels 63-jarige Oostenrijker veel overeenkomsten tussen dat seizoen en het huidige. Net als Fernando Alonso in 2023 had Gerhard destijds maar al te vaak weinig meer te doen dan te wachten op een fout van het dominante team. Dat scenario kwam eindelijk uit op het circuit van Monza, waar Berger met teamgenoot Michele Alboreto een emotionele 1-2 scoorde vlak na de dood van Enzo Ferrari:

"Ik zat in dezelfde rol waar Alonso nu in zit. Ik kijk er met weemoed naar terug. Niet omdat ik de McLarens versloeg, maar omdat het een speciaal verhaal was om te winnen met Ferrari in Monza. Het seizoen van 1988 doet me een beetje denken aan dit jaar. Het zijn vergelijkbare omstandigheden. Ik was zoals Alonso, wachtend, vaak voorin, wachtend totdat er iets gebeurde."

Grote verschillen

Max Verstappen, Helmut Marko en Gerhard Berger, Kitzbühel 2016.

Naast de overeenkomsten zijn er echter ook grote verschillen tussen 1988 en 2023. Zo schat Berger het rijdersduo van Red Bull collectief minder hoog in dan dat van McLaren. Sergio Perez is immers geen Alain Prost, maar eerder een Rubens Barrichello.

Ook is het sterk vergrote aantal races een belangrijke factor die een herhaling van 1988 zou kunnen voorkomen. Meer races betekent meer kansen op problemen, en in tegenstelling tot 1988 heeft RBR te maken met restricties op het aantal power units en versnellingsbakken. Aan de prestaties van Red Bull en Max zal het volgens Gerhard echter niet liggen:

"We kunnen niet vergeten dat er veel meer races zijn dan er toen waren. Dus het is moeilijk om te geloven dat alle races verreden zullen worden zonder incidenten of technische problemen. Maar puur wat betreft prestaties is het zeker mogelijk."

"Ik las ergens dat Verstappen en Perez de herhaling is van Senna tegen Prost. Ja, Verstappen zit op dat niveau. Perez doet zijn best om dichtbij Max te blijven, maar voor mij lijkt het alsof Verstappen het alleen gaat doen. Ik ben er zeker van dat Max alle bestaande records kan breken in de Formule 1, inclusief Hamilton's 103 overwinningen. Hij zegt dat het niet belangrijk is voor hem, maar dat zal veranderen in de toekomst."

Formule 1
  • NL Beeld / ProShots,