Wolff en co niet overtuigd na ontleden Red Bull-vloer: 'Luchtstroom is lelijk'

De ingenieurs van Mercedes hebben na Monaco de vloer van de Red Bull in detail bekeken. Ondanks de dominantie van de RB19 zijn ze in Brackley niet overtuigd. De luchtstroom die de Mercedes-ingenieurs konden ontdekken waren volgens opperhoofd Toto Wolff namelijk bijzonder lelijk.

Wolff en co niet overtuigd na ontleden Red Bull-vloer: 'Luchtstroom is lelijk'

Sinds de overstap naar ground effect in 2022 draait de Formule 1 eigenlijk maar om één ding: de vloer. Nu de voor en achtervleugel gestroomlijnd zijn in een poging de dirty air te verminderen, wordt het overgrote merendeel van de downforce ontwikkeld in de onder de auto doorlopende venturi tunnels. Geen enkel team heeft het concept zo goed onder controle als Red Bull Racing. Na de technical directive midden in 2022 is RBR niet meer te stoppen.

Checo's cadeautje

Red Bull deed er uiteraard alles aan om de vloer zoveel mogelijk geheim te houden, maar de crash van Sergio Perez in de kwalificatie op Monaco gooide roet in het eten. De gehavende wagen van de Mexicaan werd namelijk metershoog omhoog getakeld, wat fotografen de kans gaf om onder het rokje van de Red Bull te kijken. Zoals verwacht gingen de ingenieurs en aerodynamici van alle andere teams meteen aan het werk om de beelden te analyseren.

'Lelijke' luchtstroom

Terwijl ze bij teams als Williams en McLaren diep onder de indruk waren, keek het team van Mercedes een stuk minder positief tegen de Red Bull-vloer aan. Het technische team van Toto Wolff was namelijk helemaal niet overtuigd van de werking van de vloer. De luchtstroom onder de RB19 werd door de ingenieurs zelfs bestempeld als 'lelijk':

"Voor mij, of het nu complex is of niet, als het snel is, is het goed. Die vloer is zeker snel."

"Ik vroeg het aan mijn groep ingenieurs en ze zeiden dat er interessante dingen zijn die ze kunnen analyseren wat betreft de functies van de luchtstroom. Maar ze waren niet overtuigd van de schoonheid, de esthetiek van de luchtstroom en gewoon hoe het functioneert."

Lichte ironie

De uitspraken van Toto zijn op z'n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. De luchtstroom die de mannen van Mercedes als zo verschrikkelijk lelijk durven te bestempelen werkt immers een stuk beter dan die van de Mercedes W14.

Het team wekt dan ook sterk de indruk dat de vloer van de RB19 door hen eigenlijk helemaal niet begrepen wordt. Dat verklaart in ieder geval meteen de achterstand waar Mercedes sinds de start van het ground effect tijdperk mee kampt. Zo te horen zal het team die achterstand binnenkort ook niet in gaan halen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team