Hamilton: 'Ground effect regels hebben niets uitgehaald' 

Volgens de zevenvoudig wereldkampioen is het doel van de nieuwe ground effect regels niet bepaald bereikt. Sir Lewis merkt dat het nog altijd er moeilijk is om een tegenstander te volgen.

Hamilton: 'Ground effect regels hebben niets uitgehaald'

Na een jaar uitstel introduceerde de Formule 1 vorig jaar een compleet nieuwe generatie auto's. Met de herintroductie van ground effect en het verbieden van de enorme verzameling minuscule vleugels van de 2017-2021 auto's hoopte de sport de gehate dirty air te verminderen.

Het wegnemen van de turbulente lucht zou het mogelijk moeten maken voor de coureurs om dichter bij elkaar te blijven en meer inhaalacties te plaatsen. Met name in de eerste helft van 2022 leek dat doel behaald te zijn. De rondenlange gevechten tussen Charles Leclerc en Max Verstappen in Bahrein en Saoedie Arabië beloofden veel goeds

Terug bij af

Een jaar later zijn we echter weer zo goed als terug bij af, aldus Sir Lewis Hamilton. De Brit meent tegenover MotorsportWeek dat het dit seizoen opnieuw moeilijk geworden is een tegenstander op de voet te volgen. Nu zijn Mercedes niet meer zo hard stuitert heeft Lewis kunnen merken dat de dirty air teruggekeerd is:

"Nee, het is hetzelfde als in het verleden. Ik denk dat het vorig jaar slecht was voor ons met het stuiteren, want je hebt turbulentie en het stuiteren, terwijl we dit jaar geen gestuiter hebben, dus we hebben minder problemen om auto's te volgen."

"Ik denk dat het nog steeds iets beter is dan de vorige generatie auto's. Maar het heeft niet alles geleverd dat beloofd is, dus er zijn wat verbeteringen die hopelijk in de toekomst gemaakt zullen worden."

In de voet

Hamilton's klachten zijn lichtelijk ironisch te noemen. Een van de grootste oorzaken van de terugkeer van het dirty-air effect is immers het resultaat van lobbywerk van Mercedes. Op hevig aandringen van het team introduceerde de FIA aerodynamische regelwijzigingen voor 2023.

De grootste verandering was het verhogen van de rand van de vloer met 15 millimeter. Die extra ruimte tussen de vloer en het oppervlak van het circuit maakte de auto's echter gevoeliger voor de dirty air, waardoor volgen moeilijker werd. Net zoals met de midden in 2022 geïntroduceerde TD039 lijkt Mercedes toch vooral zichzelf in de voet geschoten te hebben.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool