FIA en Mercedes positief over anti-porpoising regels 2023: 'Zonder twijfel het juiste' 

Na de terugkeer van porpoising in Abu Dhabi zijn de FIA én Mercedes erover uit: de anti-porpoising ingrepen voor 2023 zijn zonder twijfel de juiste beslissing geweest.

FIA en Mercedes positief over anti-porpoising regels 2023: 'Zonder twijfel het juiste' 

Met de terugkeer van ground effect kwam er in de openingsfase van dit seizoen ook een veertig jaar oud probleem terug: porpoising. Het aerodynamische gestuiter maakte het leven van een aantal teams op de grid zuur, maar werd gaandeweg geëlimineerd met meer ontwikkelings- en afstelwerk. Zelfs het zwaar getroffen Mercedes leek het fenomeen onder de knie te krijgen, maar desondanks drukte de FIA er midden in het seizoen een aantal noodmaatregelen door.

Ongelukkige timing

Vanaf de Grand Prix van België ging de organisatie strenger controleren op de slijtage van de bodemplank en werden er limieten ingesteld voor verticaal gestuiter. De timing van de maatregelen was echter ongelukkig, aangezien geen van de teams in de voorgaande races echt grote problemen had laten zien.

De geloofwaardigheid van het lobbywerk van onder andere Mercedes werd daardoor flink aangetast, helemaal toen bleek dat het team in recordtijd op de regels aangepaste onderdelen wist te fabriceren. De tijdelijke maatregelen werden bovendien aangevuld met meer drastische stappen voor 2023, waaronder het verhogen van de minimale rijhoogte en het aanpassen van de randen van de vloer.

Hard nodig

Na meerdere sterke prestaties en zelfs een dominante 1-2 in São Paulo had Mercedes bij de laatste Grand Prix van het jaar in Abu Dhabi echter opeens weer last van het vervelende gestuiter. Het Yas Marina circuit heeft nu niet bepaald de reputatie extreem hobbelig te zijn, maar de Silberpfeilen werden toch zwaar getroffen. Tijdens de race waren de prestaties dan ook weer als vanouds: te langzaam voor de kop, te snel voor het middenveld.

Volgens teambaas Toto Wolff was het echter een geluk bij een ongeluk dat de bruinvissen weer aanwezig waren bij de seizoensfinale. Dat herinnerde iedereen er immers aan dat het lobbywerk van zijn team en de beslissingen van de FIA hard nodig waren, zo verklaarde hij tegenover Motorsport:

“Je komt tot de conclusie dat [porpoising] geen probleem meer is, en dan vind je een circuit dat niet eens de ergste is wat betreft stuiteren en de porpoising, en het stuiteren en het slechte weggedrag is terug. We moesten een compromis vinden voor de setup. Ik denk dat het goed is om dat hier te hebben. Het is belangrijk dat we eraan herinnerd worden"

FIA tevreden

De technische single seater man van de FIA is het uiteraard roerend eens met Toto's lezing. Volgens Nikolas Tombazis was ingrijpen namelijk de enige juiste oplossing, ook al was het probleem op het oog zo goed als verdwenen. De maatregelen voor 2023 zullen volgens de Griek een goede stap zijn om porpoising opnieuw te verminderen:

"Zonder twijfel hebben we het juiste gedaan. We probeerden een pragmatische, kortetermijnoplossing en oplossing voor de middellange termijn te vinden. Het zal porpoising niet per se volledig oplossen, maar het zal een stuk minder zijn."

Formule 1
  • BrunoPress