De wereld van de Formule 1 staat al vanaf het prille begin in het teken van innovatie. De afgelopen paar decennia bleek echter dat al die innovatie een prijs heeft: gewicht. Sinds het verbod op tanken in 2010 en het uitvergroten van de chassis in 2017 zijn de wagens namelijk bijna 200 kilo zwaarder geworden.
Met een minimumgewicht van 798 kilo zijn de single seaters bijna net zo zwaar als LMP1-machines. Naast problemen met bandenslijtage, beperkte inhaalmogelijkheden en klunzigheid op stratencircuits zorgt al dat extra vet er vooral voor dat het visuele spektakel ontbreekt. De grote, logge machines lijken daardoor langzamer dan de V10-monsters van pakweg 20 jaar geleden, ondanks het feit dat ze in realiteit veel sneller zijn.
The size of 2022 Formula 1 cars relative to some road cars:
— Ciro De Siena (@CiroDeSiena) June 19, 2022
(Width x Length in mm)
F1 car: 2000x5760
Mercedes S Class: 1954x5289
Range Rover: 2047x5052
Toyota Hilux: 1900x5325
Toyota Supra: 1854x4379
BMW M5: 1903x4983
Porsche 911 Turbo S: 1900x4535 pic.twitter.com/w3d74RSyiZ
Redenen voor het vet
Na jarenlange gewichtstoenames maakt de F1 zich eindelijk op om aan de rem te trekken. In 2026 moeten de bijna zes meter lange en precies twee meter brede giganten gaan inkrimpen. Tegenover The Race gaf Head of Single Seater Technical Matters Nikolas Tombazis tekst en uitleg over de plannen. De Griek realiseert zich dat er iets gedaan moet worden, maar komt ook met een paar redenen voor de gewichtstoename. De turbo-hybride power unit en de veel strengere veiligheidseisen zouden de grootste boosdoeners zijn:
"Het is realistisch om ze een beetje lichter te maken. Niet met een gigantische hoeveelheid, we moeten er rekening mee houden dat het verschil in gewicht met 2000, zeg maar twintig jaar of zoiets geleden, ongeveer 200 kilo is. Dat is een enorm getal. En van die 200 kilo komt ongeveer 100 van de power unit, dus van de elektrische delen, accu, turbo enzovoort. Dat is een flinke stijging in gewicht."
De uitspraak van Tombazis is opvallend. Bij de overstap van de V8 naar de V6 hybride steeg het minimumgewicht namelijk van 642 naar 690 kilo, fors minder dan de 100 kilo die hij hier schetst.
Géén V10
Een van de door Tombazis genoemde problemen lijkt eenvoudig op te lossen. Met de komst van milieuvriendelijke synthetische brandstoffen zou een terugkeer naar een minder efficiënte, maar veel kleinere en lichtere power unit namelijk een mogelijkheid worden. Voor liefhebbers van gillende V10 en V12 blokken heeft Nikolas echter slecht nieuws: de F1 zal helaas niet gaan afwijken van de richting die ze gekozen hebben. Een V10 is immers niet 'maatschappelijk relevant':
"Maar het is nodig om de Formule 1 relevant te houden met betrekking tot de richting die de maatschappij op gaat. Een petrolhead zou een V10 willen en 'einde verhaal' zeggen, maar wij weten dat we de kant op moeten blijven gaan die we gekozen hebben. Dus dat neemt ongeveer de helft van de gewichtsstijging voor zijn rekening. Ongeveer 50 kilo is voor de veiligheid. Dus de halo, veel sterker chassis, grotere beschermdelen en ga zo maar door. Dus opnieuw wil niemand dat gaan benadelen."
Afmetingen beperken
Maar wat kan er dan wél? Het inperken van de afmetingen. De F1 en de FIA hebben er kennelijk spijt van dat de auto's in 2017 zo enorm groot gemaakt werden. De verhoging van de breedte van 1.8 naar een ronde 2 meter moet daarom teruggedraaid worden. Ook moet de Maybach-achtige lengte worden beperkt. De F1 gaat daarmee opnieuw in tegen de regelwijzigingen van 2017: de enorme hoeveelheid dirty air die die generatie veroorzaakte werd immers dit jaar nog aangepakt met de nieuwe ground effect machines.
Tombazis schat dat er ongeveer 30-35 kilo van de auto's te schaven is:
"Dan is er het gebied waar de kansen liggen. Er is ongeveer 15-20 kilo [te winnen] vanwege complexe systemen op de auto's en ongeveer 30-35 kilo in de afmetingen van de auto's. Dus dat de auto's veel langer en breder zijn, bredere banden enzovoort. Wij geloven dat er een kans ligt bij de afmetingen. We zouden de 2026 auto's een stuk korter willen maken en misschien ook iets smaller. Dat zal de gewichtstoename beperken."
Netto opbrengst?
De maatregelen zijn helaas niet ontstaan uit een wens om de problemen van de huidige generatie F1-chassis aan te pakken. Tombazis waarschuwt namelijk dat er onder de streep weinig over zal blijven van de gewichtsbesparing vanwege andere technische wijzigingen:
"Aan de andere kant is er de accu die groter wordt omdat we naar meer elektrisch vermogen gaan, waardoor er wat gewicht bij komt. Dus het netto effect is hopelijk dat het iets lichter wordt, maar niet enorm veel."
De F1 wil in 2026 namelijk 50% van het vermogen elektrisch opwekken. Dat betekent meer regeneratieve systemen en een nog grotere accu, waardoor het gewicht opnieuw omhoog gaat.
Het geplande dieet is dus essentieel als de F1 onder de 800 kilo wil blijven. Een F1-racer van een ton of meer zou uiteraard ronduit beschamend zijn. Wat betreft het gewicht zal er uiteindelijk dus alsnog niet veel veranderen, maar er is een positieve kern: kortere en smallere auto's zullen inhaalacties alleen maar makkelijker gaan maken.
- BrunoPress