FIA zet door: nog meer porpoising-maatregelen voor 2023

De organisatie is nog steeds fanatiek in de kruistocht tegen het gevaarlijk gestuiter. De Technical Directive van België zal volgend jaar aangevuld worden met vier heuse reglementswijzigingen.

FIA zet door: nog meer porpoising-maatregelen voor 2023

Sinds het begin van het seizoen wordt er al eindeloos gediscussieerd over porpoising. Vooral de teams met de grootste problemen en de minste snelheid klagen al geruime tijd over het gevaarlijke gestuiter. Tijdens het GP weekend in Canada reageerde de FIA op de zorgen van die teams: vanaf Grand Prix van België zal de porpoising aan banden worden gelegd met strengere controles.

Vier reglementswijzigingen

In een nieuw statement geeft de FIA echter toe dat de Technical Directive een lapmiddel is. Om het gestuiter echt aan te pakken zijn structurele reglementswijzigingen nodig. Het gaat immers om de 'veiligheid en gezondheid' van de coureurs, iets dat de organisatie ten alle tijde wil garanderen. Met vier wijzigingen moet het fenomeen voor eens en altijd verbannen worden.

Zo worden de randen van de vloeren met 25 millimeter verhoogd. Ook de opening van de diffuser onder de vloer wordt hoger gemaakt, al is nog niet duidelijk hoeveel. Daarnaast zal er een strengere test komen die toeziet op de flexibiliteit van de vloer en zullen er verbeterde sensoren gemonteerd worden die verticale bewegingen zullen meten.

Zorgen voor de toekomst

De wijzigingen lijken te komen als mosterd na de maaltijd, aangezien bijna elk team - inclusief Mercedes- het probleem inmiddels al grotendeels opgelost heeft. De FIA is zich ervan bewust dat het gestuiter vrijwel verdwenen is, maar zet toch door uit vrees voor de 2023-auto's. Na een jaar ontwikkeling is de organisatie bang dat de nieuwe wagens nóg meer downforce op zullen gaan wekken, met nog hevigere porpoising tot gevolg. De huidige competitieve rangorde is dus niet relevant.

Op basis van de vermoedens voor de toekomst zullen er dus toch ingrijpende reglementswijzigingen doorgevoerd gaan worden. Althans, dat is de bedoeling. De nieuwe regels zijn nu nog slechts voorstellen en moeten eerst goedgekeurd worden door de FIA World Motor Sport Council. Aangezien het om een veiligheidskwestie gaat is die goedkeuring waarschijnlijk niets meer dan een formaliteit.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team