Wolff zelfverzekerd: 'FIA-ingrijpen zal trucjes rivalen verbieden'

De anti-porpoising maatregelen die in België ingaan zullen meer doen dan alleen het gestuiter oplossen. Ook de bijzondere skidblocks die volgens Toto Wolff door andere teams gebruikt worden zullen illegaal verklaard worden.

Wolff zelfverzekerd: 'FIA-ingrijpen zal trucjes rivalen verbieden'

Al sinds het begin van het nieuwe ground effect tijdperk hebben we het over bijna niets anders. Alles draait om porpoising, het aerodynamische fenomeen dat met name het team van Mercedes getroffen heeft.

De Silberpfeilen zien er de laatste tijd een stuk beter uit op dat vlak, maar dat weerhoudt teambaas Toto Wolff er niet van verder te lobbyen voor FIA-maatregelen. Zijn auto's komen immers nog altijd tekort ten opzichte van Ferrari en Red Bull.

Mercedes is nog altijd met gepaste afstand het derde team.

Flexi-vloeren en skidblocks

Wolff startte zijn anti-porpoising campagne in eerste instantie onder het mom van veiligheid, maar sindsdien is de Oostenrijker zich steeds meer gaan richten op de vermeende trucjes die zijn rivalen toegepast hebben. Zo werd ontdekt dat bepaalde teams op specifieke plekken die niet in de reglementen verboden zijn de vloer extra door laten buigen. Zo worden de venturi tunnels beter afgesloten en werkt de vloer efficiënter, waardoor de afstelling nog agressiever kan worden.

Toto was stomverbaasd door deze onthulling, maar heeft al een nieuw stokpaardje gevonden: skidblocks. Dit zijn specifieke secties van de plank die gebruikt wordt om te controleren of de auto zich aan de minimale rijhoogte heeft gehouden. De skidblocks beschermen de gaten in de plank die de FIA gebruikt om de dikte van de plank te meten, maar voorkomen niet alle slijtage.

Wolff vermoedt dat zijn rivalen de skidblocks zo aangepast hebben dat ze de plank in verdwijnen als de auto te laag komt. Zo kan de rest van de vloer illegaal laag gerund worden en meer downforce opwekken, zonder dat dit na de race te zien is. De omhoog geschoven skidblock maakt immers geen contact met het wegdek en slijt dus niet illegaal veel af.

Afgelopen met de trucjes

Uiteraard ziet Toto de skidblock verdwijntruc als een illegaal middel om een voordeel te behalen. Tegenover RaceFans was hij er dan ook zeker van dat de nieuwe FIA Technical Directive een einde zal maken aan dit soort praktijken. Daarnaast wil hij nog even kijken naar mogelijke illegale bewegingen en flexibiliteit in de plank zelf. Maar dat laat hij over voor volgend jaar:

"Sommige teams hebben skids die gewoon verdwijnen wanneer de auto met de bodem de baan raakt. De reden voor de skids is dat zij de limiet zijn van hoe veel slijtage je op de plank kunt hebben. En als een skid op wonderbaarlijke wijze kan verdwijnen in de vloer, dan is dat duidelijk tegen de regels."

"Het tweede is een plank die kan afweren of eigenlijk meer weg beweegt dan de tolerantie is. De tolerantie is 1 millimeter en zelfs als een plank meerdere millimeters weg beweegt de auto in, dan kun je daar natuurlijk wat snelheid mee winnen. [De flexibele planken] worden verduidelijkt in de reglementen van volgend jaar. Dus dat is nog een open discussie."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool