Ted Kravitz: 'Formule 1 heeft regels alleen gewijzigd om Mercedes af te remmen'

Volgens de Sky Sports pitreporter zijn de ground effect regels van 2022 alleen ontstaan om Mercedes een hak te zetten. De Brit wees er nog even fijntjes op dat het resultaat van de wijkziging een nieuwe periode van dominantie ontketend heeft, dit keer voor Red Bull.

Ted Kravitz: 'Formule 1 heeft regels alleen gewijzigd om Mercedes af te remmen'

De period 2014-2020 is voor de meeste F1-fans één om meteen te vergeten. Bij het debuut van de 1,6 liter V6 turbo-hybrides werd meteen duidelijk dat Mercedes een enorme voorsprong gepakt had. Het team begon prompt alles te winnen, vaak zelfs met een bijzonder conservatief afgestelde power unit.

Ondanks een nieuwe formule vanaf 2017 en kortstondige bedreigingen van Ferrari bleef de dominantie in stand. Mercedes was maar al te vaak zo oppermachtig dat alleen bizarre crashes voor een beetje spanning konden zorgen.

Specifiek tegen Mercedes

Na zes wereldtitels voor Mercedes bereidde de Formule 1 zich voor op een nieuw tijdperk. Voor 2021 zou de sport teruggrijpen naar ground effect in een poging het hardnekkige dirty air-probleem eindelijk op te lossen. Uiteindelijk werd de switch echter uitgesteld door een bijzonder potent griepvirus, waardoor de 2020-auto's met lichte wijzigingen aan de vloer een jaartje door moesten. Daarmee kreeg Mercedes volgens Sky Sports pitreporter Ted Kravitz uitstel van executie.

Het recente boycott-slachtoffer opperde bij een voorbeschouwing op het seizoen van 2023 dat de ground effect regels specifiek ontworpen waren om Mercedes een toontje lager te laten zingen. Net zoals in 2005 gebeurde met Ferrari werden de sterke punten van Mercedes immers uit het reglement gehaald, zoals bijvoorbeeld het DAS-systeem en de ingewikkelde reactieve ophanging:

"Er is een redelijk algemeen gehouden mening van sommige mensen in de paddock dat ze de regels alleen veranderd hebben, of een deel van de reden waarom ze de regels veranderd hebben, was om de dominantie van Mercedes een halt toe te roepen. Nou, dat heeft zeker gewerkt, of niet?"

De allesverslindende Mercedes W11 uit 2020.

De doelen voorbij

Kravitz meent dat de Formule 1 en de FIA hun doelen echter voorbijgestreefd zijn met de ground effect generatie. Red Bull heeft het reglement immers zo goed onder de knie dat er een nieuwe periode van voorspelbare dominantie in het vooruitzicht ligt. Ted concludeert dat de drankjesfabrikant pas zal stoppen met winnen bij het debuut van de volgende generatie in 2026:

"Ze hebben de regels ook veranderd met het doel om het racen te verbeteren. Dat deed het in grote mate. Maar in 2021 werd het kampioenschap beslist op de laatste ronde, en in 2022 werd het beslist in Japan met vier races te gaan. Dus het heeft het veld niet echt bij elkaar gebracht in het kampioenschap, of wel? Het betekende dat Red Bull het zo goed voor elkaar had dat ze nu de favorieten zijn voor 2023. Die dominantie zal denk ik lopen tot de volgende regelwijziging in 2026."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team