Red Bull vindt het prima als 2023 dodelijk saai wordt

Het dominante optreden van Red Bull Racing in Bahrein lijkt de toon gezet te hebben voor het nieuwe seizoen. Volgens rijdersmanager Helmut Marko heeft het team daar - gek genoeg - hélemaal geen problemen mee.

Red Bull vindt het prima als 2023 dodelijk saai wordt

Red Bull Racing wist bij de openingsrace van 2023 de rest van de grid volledig te demoraliseren. Vanaf het moment dat de rode lichten uit gingen kon raceleider Max Verstappen comfortabel zijn eigen tempo aanhouden, zonder druk van Ferrari, Aston Martin of Mercedes.

In de slotfase van de race reden beide Red Bulls bovendien extreem rustig op de cruise control. Het radiogesprekje tussen Verstappen en zijn engineer Gianpiero Lambiase sprak boekdelen: "There is no race at the moment".

Wij van WC Eend Red Bull...

Na de race opperde Mercedes-man George Russell al dat Red Bull zo ver voor ligt dat het team elke race van 2023 zou moeten winnen. RBR lijkt immers een Mercedes-achtige periode van pijnlijk saaie dominantie in te gaan.

Dat vinden ze in Milton Keynes uiteraard helemaal niet erg. Tegenover Autosport stelde rijdersmanager Helmut Marko dat een saai jaar helemaal niet zo'n probleem zou zijn. De Oostenrijker denkt echter dat de concurrentie terug zal slaan:

"Ik zou het niet erg vinden als het een saai jaar wordt, maar ik geloof niet dat het zo zal zijn. Het is maar één race, en het is ook nog een specifieke race vanwege het ruwe asfalt. Alle races zijn anders. Jeddah is veel sneller bijvoorbeeld, en de andere teams zullen hun auto's ook ontwikkelen. Ze liggen niet te slapen."

Snelle Ferrari

De specifieke omstandigheden van Bahrein's Sakhir-circuit geven volgens Marko een vertekend beeld van de prestaties van zijn team. Op hogesnelheidsbanen met gladder asfalt zal het voordeel voor de RB19 een stuk minder zijn. De op de rechte stukken snellere Ferrari wordt dan een echte bedreiging. Helmut verwacht dat de Scuderia in Jeddah mee zal strijden aan de kop, totdat de motor er weer de brui aan geeft:

"Ik denk dat Ferrari op dit moment de snelste motor heeft, maar wat helpt de snelste motor als -ie niet betrouwbaar is? Maar ja, de topsnelheid is zoals het is en we moeten ermee omgaan. Ook als we bij een circuit als Monza komen moeten we zien wat er gebeurt."

Drie circuits

De resultaten van Bahrein zijn dus niet genoeg om een conclusie te trekken over het seizoen, maar wanneer kunnen we dan wel met zekerheid zeggen dat Red Bull niet bij te houden is? Volgens Marko wordt het pas duidelijk nadat twee of drie circuits de revue gepasseerd zijn. Als Red Bull op alledrie weet te winnen kunnen we pas echt concluderen dat de titels al vergeven zijn:

"Zodra we twee of drie circuits achter de rug hebben zullen we een veel beter beeld krijgen van de sterke en zwakke punten van onze auto en onze tegenstanders. Drieëntwintig races is een marathon, en het gaat om consistent blijven gedurende de campagne. Bahrein was een geweldig begin. Maar we verwachten dat onze rivalen hard terug zullen slaan in de toekomstige races."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari