Helmut Marko spreekt zich uit tegen politiek verbod FIA: 'Het is verkeerd'

De Red Bull rijdersmanager kan zich niet vinden in de 'politieke muilkorf' die de FIA opgelegd heeft aan de coureurs. Volgens de Oostenrijker moeten de rijders als volwassen, verstandige mannen zelf weten wat ze zeggen.

Helmut Marko spreekt zich uit tegen politiek verbod FIA: 'Het is verkeerd'

Eind december voerde de FIA onder leiding van omstreden president Mohammed Ben Sulayem een bijzondere nieuwe regel door. Vanaf 2023 zijn de coureurs namelijk niet meer vrij om tijdens Grand Prix weekenden allerlei sociale en politiek statements de wereld in te slingeren.

Voortaan moeten dergelijke zaken eerst schriftelijk ingediend worden bij de FIA, die via een commissie gaat bepalen of de boodschap aansluit bij de denkbeelden van de organisatie. De regel leek vooral gericht te zijn op de politieke uitspattingen van mannen zoals Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, en zou waarschijnlijk moeten dienen om bekritiseerde regimes zoals die van Bahrein en Saoedi Arabië gerust te stellen.

Mad Marko

Het verbod kon meteen rekenen op de nodige kritiek vanuit belangengroepen, mensenrechtenorganisaties en social media. Dat kamp heeft versterking gekregen vanuit een onverwachte hoek: Red Bull Racing. Uitgesproken rijdersmanager Helmut Marko heeft tegenover RTL namelijk schande gesproken van de nieuwe regel. Volgens de 79-jarige Le Mans winnaar moeten de coureurs zelf kunnen bepalen wat ze wel en niet zeggen:

"Verkeerd. Dat is duidelijk verkeerd. Ze zijn verantwoordelijke burgers die in de wereldwijde publiciteit staan en die weten hoe en wat ze moeten zeggen. Maar over het algemeen leven we in een democratische samenleving en kan iedereen zijn mening uiten."

Marko en de rest van Red Bull staan niet bepaald bekend als activisten, maar met zijn ongezouten en vaak politiek vrij incorrecte uitspraken is zijn positie logisch te verklaren. Het laatste wat de oude ijzervreter wil is verteld worden wat hij wel en niet mag zeggen of doen. Het feit dat de regel alleen geldt voor de 'werktijd' tijdens de Grand Prix en via de officiële kanalen doet daar naar zijn mening kennelijk niets aan af.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool